През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

На днешния ден тържествените чествания ще започнат с церемония по издигане на националния флаг пред Президентството.

Музеят за история на София организира честване на Деня на народните будители от 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека (пл. Славейков 4А, ет. 2). с празнично изпълнение на хора на Националната гимназия за древни езици и култури под диригентството на Даниел Иванов.

Тържествено слово по случай празника ще произнесе заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" д-р Тодор Чобанов. Също така, ще бъдат изтеглени имената на печелившите деца, които в периода 21-31 октомври, са подали в Столична библиотека верни отговори във въпросника, посветен на Деня на народните будители. Наградите са ваучери за закупуване на книги.

Национален музей „Земята и хората“ и Съюзът на българските писатели организират авторско четене на съвременни български поети.

По случай Деня на народните будители и отбелязването на 1100-годишнината от блажената кончина на св. Климент Охридски, на 1 ноември от 10 ч., в Централното фоайе на НДК ще се открие интерактивната изложба „Искони бѣ слово”.