Броени дни остават до най-голямата световна инициатива на WWF – Часът на Земята. Тази събота в 20:30 ч. хиляди ще станат съпричастни с инициативата, като символично изгасят осветлението за един час.

"Загаси светлините, отвори очи за планетата" е тазгодишният призив на кампанията, в която ще се включват също основните държавни институции, стотици общини и много бизнеси.

Запазили се векове наред кристално чисти, Седемте рилски езера се заблатяват в резултат на вредното човешко влияние – глобалните климатични промени и прекаленото струпване на хора в планинската местност около Очите на Рила.

Прекрасната Пирин също страда заради потъпкване на правилата, гарантиращи опазване на природата. Вече над 85 000 души от цял свят изразиха подкрепата си за българския национален парк в кампанията WWF Bulgaria, която се опитва да предпази българската планина от недалновидни действия, целящи мимолетни облаги с негативни последици за десетилетия или дори завинаги.

Да отворим очи за планетата означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия. Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди, отправя послание инициатива.