В България има около 800 хил. души с различна степен и вид увреждания, но едва 10% от тях работят. Липсата на равен достъп, качествено приобщаващо образование и дискриминация са основните фактори за високите бариери при включване в пазара на труда за хората с различни възможности в България.

Фондация "Сошъл Фючър" и тяхната кауза JAMBA - Кариера за всички с подкрепата на Българския фонд за жените стартират национална кампания "Успях и продължавам", която има за цел да промени нагласите към жените по отношение на тяхната професионална реализация. Шест прекрасни дами с различни възможности дават своя пример за успех, въпреки предизвикателствата им при включването в пазара на труда.

Кампанията е по повод Международния ден на жената. Осми март е празник, на който честваме политическите, икономическите, научните и културните постижения на жените. Фондацията информира за проблемите и предизвикателствата пред жените с различни възможности, привличайки обществено внимание.

Запознайте се с шестте вдъхновяващи дами, които се включиха в кампанията:

Деница, счетоводител

Коя е Деница?

Деница е човек, който обича живота.

Какво беше твоето най-голямо предизвикателство до успешната професионална реализация?

За мен най-голямото предизвикателство по пътя на професионалната реализация всъщност беше образованието. Средното си образование трябваше да завърша при индивидуална форма на обучение, защото училищата тогава не приемаха хора с увреждания редовна форма. След това в университета трябваше да преодолявам ежедневно стотици стълби, тъй като за тогавашното ръководство на Варненския икономически университет, поддръжката на асансьор беше твърде скъпо удоволствие. Всичко след университета беше по-лесно.

Какво би казала на момичетата с различни възможности в България? Как би ги мотивирала?

На дамите с различни възможности бих казала, че трябва да са по-смели, да слушат повече инстинкта си за това какво могат да постигнат и какво не. Да преследват упорито мечтите си, въпреки трудностите, защото наистина няма невъзможни неща. Дори и в България.

Какво е УСПЕХЪТ за теб? 

Успехът за мен е, когато вечер се прибереш уморен, но доволен от добре свършената работа. И най-важното – да си в хармония с това, което правиш.

Твоето най-голямо постижение в професионален план?

За своето най-голямо постижение смятам прокарване на законодателство в 40-тото НС, според което 3% от държавната администрация трябва да се състои от хора с трайни увреждания. 

Елвин, маркетинг специалист

Коя е Елвин?

Елвин е родом от Русе, в момента работи и живее в гр. София, завършила висше образование със специалност ерготерапия, която към момента не практикува, но защо не в бъдеще да се развие и в тази насока, в момента си е насочила към други направления.

Какво беше твоето най-голямо предизвикателство до успешната професионална реализация?

Най-голямото предизвикателство, бе да докажа, това че имам различни потребности не значи, че не съм равна на другите по възможности. Предизвикателства срещам всеки ден в лице на околната среда, която е крайно недостъпна в България за хората с увреждания, но не се оплаквам от положението си. Предизвикателство е било всяко интервю за работа, да успея да покажа на работодателя, че си струва в екипа си да има човек с различни потребности, защото освен че може да си върша работата качествено, мога да мотивирам и самия екип, че човек ако има желание може да постигне много.

Какво би казала на момичетата с различни възможности в България? Как би ги мотивирала?

Учението е най-голямата ни сила. Учете през целия живот, не само в училище или университет, учете се от други хора, от различни ситуации, от живота като цяло. Никога не подценявайте себе си и възможностите си. Вярвам че и тъй наречените "здрави" хора има какво да научат от нас, различните. Силната воля и дух е пред всичко, човек има ли желание може да постигне всичко!

Какво е УСПЕХЪТ за теб?

За мен успехът е да съм здрава и щастлива, доволна от това, което правя, и удовлетворена от факта, че мога да се грижа сама за себе си.

Твоето най-голямо постижение в професионален план?

Най-голямото ми постижение е, че приех огромно предизвикателство да работя в сфера, която не съм имала досег до момента. Нещо съвсем различно и ново в лицето на маркетинга. Смятам че човек трябва да излиза от зоната си на комфорт и да предизвиква себе си и възможностите си, за да бъде максимално успешен и да извлече полезното от всяка ситуация.

Златина, архитект

Коя е Златина?

Аз съм архитект. Отдадена съм на семейството си и професията си. Имам три деца, работя в тандем със съпруга си. 

Какво беше твоето най-голямо предизвикателство до успешната професионална реализация?

Да се доказвам пред обществото, че съм можеща, равнопоставена. Че различността ми не отнема възможността за успешна реализация.

Какво би казала на момичетата с различни възможности в България? Как би ги мотивирала?

Да вярват в себе си. Да бъдат упорити. Да не се отказват от мечтите си. Грешките са само стъпала към постигането на целта, те ни правят само по-мъдри и можещи. 

Какво е УСПЕХЪТ за теб?

Вяра в собствените възможности. Самочувствие и радост от постигнатите цели и резултати. 

Твоето най-голямо постижение в професионален план?

Да виждам удовлетворението на клиентите след съвместната ни работа, да получавам техните усмивки и благодарност, че съм им помогнала да реализират мечтите си.