Вагон с 80 млади стартъпи от словенската програма Ustvarjalnik/USchool и 20 предприемачи и представители на бизнеса в Словения, пристига на 9 май за финалното състезание на участниците в програмата за насърчаване на предприемачеството и стартъп културата в българските училища - Тийноватор. 

Младежите от България и Словения ще работят с ментори и ще представят стартъп идеите си пред жури от инвеститори. Словенските участници ще се състезават за награди в няколко категории, а българските ученици – за победител в националното състезание. Стартъп състезанието ще бъде открито на 10 май в 9:00 часа в спортната зала на Централна гара в София. За откриването са поканени министрите на транспорта и на образованието - Росен Желязков и Красимир Вълчев.

В състезанието от българска страна ще се включат 60 ученици от стартъп клубовете на Тийноватор в  столичните училища СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св. Климент Охридски“ и 19 СУ „Елин Пелин“. Учениците разработваха идеите си в проект за стартъп бизнес заедно с ментори предприемачи, през цялата учебна 2018-2019 година. Някои от идеите, които ще се състезават, са уред за стимулиране на концентрацията; платформа за излъчване на живо на музикални събития и концерти, предназначена за хора с увреждания и непълнолетни; ескейп стая в училище; приложение за график на контролни, домашни и изпити. 

Наградата за победителя от националното състезание у нас е участие на учениците от спечелилия клуб в специална акселераторска програма в Словения през юни и участие в международното финално състезание, което ще се проведе в президентския дворец в Любляна на 9 септември. 

Стартъп клубовете Тийноватор се организират по авторската методика на „Ustvarjalnik“/Uschool, Словения. Чрез нея от 2011 г. до днес е изградена мрежа от над 200 училищни клуба, с над 5 000 ученици от цял свят. Програмата е носител на две отличия: президентът на Словения, Борут Пахор, е неин почетен патрон; избрана е за една от най-обещаващите учебни програми в света от The Unreasonable Institute, САЩ.

В рамките на 48 часа през януари 2019 г. в София Тех Парк участниците в Тийноватор работиха по стартъп проектите си с помощта на ментори от различни сфери на бизнеса и предприемачеството. Началото даде Еврокомисарят по цифровата икономика и общество - Мария Габриел.