Facebook заяви, че може да спре да работи с основното си приложение и Instagram в Европа, заради новите разпоредби, засягащи начина, по който се прехвърлят данни от Европейския съюз в САЩ, пише businessinsider.

Компанията подаде декларация пред висшия съд на Ирландия на 10 септември. В декларацията си оспориха предварителна заповед, издадена по-рано същия месец от надзорния орган за поверителност на данните в Ирландия. 

„В случай че заявителят е бил обект на пълно спиране на прехвърлянето на данните на потребителите в САЩ, на нас не ни е ясно как при тези обстоятелства можем да продължим да предоставяме услугите на Facebook и Instagram в ЕС", написа Ивон Кунейн, ръководител на отдел за защита на данните и асоцииран генерален съветник на Facebook Ирландия. 

От социалната мрежа заявиха, че имат 410 милиона активни потребители месечно в Европа.

Говорителят на Facebook сподели, че мрежата не заплашва да се оттегли от Европа. От технологичния гигант се оплакаха, че са третирани несправедливо, тъй като никоя друга технологична компания в САЩ не е била обект на подобна цел от DPC.

Наскоро пък много звезди замразиха акаунтите си във фейсбук и Инстаграм в знак на портест. 

24-часовото "замразяване" бе част от "седмицата на действия" в Инстаграм, водена от коалицията Stop Hate for Profit, която "изисква компанията-майка Facebook да предприеме действия за борба с расизма, омразата и дезинформацията на своите платформи", според съобщение до медиите. 

В протеста се включиха звезди като Леонардо Ди Каприо, Кейти Пери, Саша Барън Коен и др.Т ехнологичният гигант Facebook беше остро критикуван, че прекалено късно е премахнал страницата на милиционерска група, за която се твърди, че призовава въоръжени цивилни да влязат в Кеноша на фона на протестите.