Правилната температура в офиса е обект на постоянен дебат през летните месеци - докато през този сезон на дамите често им е студено при включен климатик, мъжете се освежават от хладнината. Температурите не само са важни за комфорта, но и значително повлияват производителността. Скорошно проучване показва, че жените се представят по-добре в по-топла среда. Идеалната температура, в която се чувстваме комфортно, може да варира в зависимост от пола, а някои проучвания доказват, че ефективността при работа също зависи от градусите в офиса. Немско проучване установява, че мозъците на жените се представят по-добре при по-високи температури, докато мъжете работят по-добре в по-хладна среда. За да сложим край на един от най-древните дебати сред офис работниците, си струва да разгледаме какво казват изследванията, когато става дума за съотношението температура/пол.   

Работодателят може да се възползва и от подходящата температура

В проучване, в което участват над 500 души в Германия, са зададени различни математически, словесни и познавателни задачи в скала от 16 до 32 °C. Резултатите показват, че с повишаването на температурата, жените решават математически задачи и водят разговори по-лесно, докато за мъжете е вярно точно обратното. Тъй като повишаването на ефективността на жените е по-голямо от намаляването на ефективността на мъжете, изследователите препоръчват в офиси, където жените и мъжете са сравнително равен брой, да се заложи на по-високата температура, което може да подобри цялостните резултати на компанията.  

Ползите от работата в не твърде хладно офис пространство се доказват и от проучване на Университета Корнел в САЩ, което показва, че хората, работещи на компютър при температура от 25 °C, са оползотворили качествено работното си време и регистрират само 10% грешки. Когато живакът показва 20 °C обаче продуктивността спада на половина и процентът на грешки се покачва до 25%. Когато тялото изпитва студ, отделя много повече енергия, за да се стопли, следователно концентрацията върху другите задачи, рязко спада. Изследователите също изтъкват, че подобен спад в резултатите ще добави допълнително увеличение на разходите за работодателите с 10% на час и на служител. 

Снимка: iStock

Работата в екип е по-лесна, когато е топло

Идеалната температура зависи и от естеството на задачата. По-високите температури могат да се окажат полезни за хората, които се занимават с креативна работа, затова пък градуси около 20 °C, правят механичните задачи много по-лесни за изпълнение. Това в никакъв случай не означава, да превръщаме работното място в сауна. При температури над 27 °C например математическите способности изчезват. 

Снимка: iStock

Жегата ни прави по-бавни

Преди обаче да завъртим термостата на "горещо" нека погледнем и други резултати. Проучване от Университета в Хелзинки, проведено през 2006 г., установява, че най-добра е продуктивността на 22 °C, а при покачване до 23-24 °C, започват да се забелязват отклонения в работоспособността. Това означава, че ако служителите работят при температура от 30 °C, ще се справят с 8,9% по-зле, отколкото при температура от 22 °C – затова да заложим на по-висока температура в офиса, не винаги е правилният избор. 

Снимка: iStock

Важни правила при използване на климатик

Освен идеалната температура, има и някои здравословни аспекти, които трябва да имаме предвид. "Винаги е препоръчително да се съобразяваме с времето на вън. Разликата с температурата в затвореното помещение не трябва да е по-голяма с от 8 до 10 градуса", съветва Димитър Стефанов от LG България. Избягвайте да заставате директно срещу въздушния поток на климатика, така лесно можете да почувствате студ. В офиса отговорността за поддръжката на климатика, зависи от офис мениджъра, но у дома – зависи от самите нас, затова е важно да следим за състоянието на уреда. Точната температура оказва влияние не само на настроението ни, но и на ефективността ни през деня, затова трябва да използваме климатика винаги с едно на ум.