Коронавирусът COVID-19 се разпространи по света буреносно – епидемията вече е заразила повече от 109 900 души в поне 97 страни по света и е причинила над 3800 смъртни случая. Към този момент все още е трудно да се предскаже какъв ще бъде мащаба на епидемията и докъде ще доведат усилията за овладяване на болестта, за да не се превърне COVID-19 в глобална пандемия.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс наскоро изразиха своите мнения относно епидемията от коронавирус, които са доста противоположни, пишат от Inc.

Илон Мъск пише в Туитър: "Паниката около коронавируса е глупава."

В сравнение с емоционалната реакция на Мъск, тази на Гейтс, който публикува статията "Как да отговорим на COVID-19" в блога си, е далеч по-балансирана и полезна:

"През изминалата седмица COVID-19 започна да изглежда като патоген, който се случва веднъж на век. Надявам се да не е толкова зле, но трябва да приемем, че може да бъде, докато не знаем противното."

Можете сами да видите колко огромен е контрастът между двата отговора, когато ги поставите един до друг.

Илон Мъск
Снимка: Getty Images

И двамата притежават брилянтни умове, но докато реакцията на Мъск е потенциално опасна, тази на Гейтс насърчава рационалното мислене и евентуално би могла да доведе до спасяване на милиони животи.

И двамата безспорно са изключително интелигентни (IQ), но в случая обаче по-скоро трябва да обърнем внимание на емоционалната интелигентност (EQ) - способността да идентифицираме, разбираме и управляваме емоциите - както в себе си, така и у останалите.

Тази способност може да ни спаси живота в условията на ситуация, предизвикваща паника - като епидемията от коронавирус, защото позволява да държим емоциите под контрол, за да можем да вземем балансирани и разумни решения.

Бил Гейтс
Снимка: Getty Images

В случая с епидемията от коронавирус, реакциите на Мъск и Гейтс са важни, защото могат да имат огромно влияние върху възгледа на милиони хора относно заразата.

Едно от най-добрите неща, които човек може да направи в екстремна ситуация, е да се опита да остане спокоен. Проблемът с туита на Мъск е, че небрежният тон на публикацията сериозно омаловажава сериозността на ситуацията, както и работата на множество медицински и научни специалисти.

От друга страна, Гейтс дава много по-подробно обяснение на своите разсъждения. Той говори за опасностите от COVID-19, както и защо вярва, че настоящата ситуация е отличен случай за това как светът трябва да се справи с незабавен проблем, като същевременно подобрява начина, по който реагира на една епидемия като цяло. Реакцията на Гейтс не само показва способността за балансиране на емоциите и рационалната мисъл, но и вдъхновява другите да правят същото.