Известната по цял свят кукла Барби навърши 60 години. Дебютът на обичаната от всички играчка е на 9 март 1959 година на Панаира на играчките в Ню Йорк. Нейната създателка се казва Рут Хандлър, а куклата е кръстена на нейната дъщеря.

60-годишнината на Барби беше отбелязана с нова колекция в чест на истински жени за пример от професии, в които дамите са малцинство като астронавт, пилот, атлет, журналист, политик и пожарникар. Компанията производител създаде и кукли с образа на 20 вдъхновяващи жени - от японската тенисистка Наоми Осака до британската манекенка и активистка Адуа Абоа.

В своята история от 6 десетилетия Барби се е превъплъщавала в жени от повече от 200 професии - от лекарка до създателка на видеоигри. След критики, че тялото й създава нереалистична представа у момиченцета, компанията производител разнообрази цвета на кожата й, формата на фигурата, пусна кукла с хиджаб и с оборудване от научни професии.

Вижте във видеото как е изглеждала първата реклама на кукла Барби, нейната създателка Рут Хандлър, както и колекцията, посветена на 60-годишнината на играчката, превърнала се в модна икона.