След като „Жокера“ взе голямата награда на фестивала във Венеция, а на Златните глобуси Хоакин Финикс беше определен като най-добрия актьор в главна роля, сега филмът на Тод Филипс се е насочил към следващите големи филмови награди – БАФТА.

Британският еквивалент на „Оскар“-ите ще бъдат раздадени на 2 февруари, няколко дни преди наградите на Американската филмова академия. С най-големи шансове да си тръгне с награда е именно филмът, който разказва предисторията на най-опасния противник на Батман.

„Жокера“ е номиниран в цели 11 категории, сред които всички най-важни – за филм на годината, за главна роля, за режисура и за сценарий.

На второ място са „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино и „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе с по 10 номинации.

„1917“, който беше избран за филм на годината от журито на Златните глобуси, е номиниран в 9 категории.

Наградите веднага бяха атакувани от борците за социална справедливост, които посочиха, че сред номинираните за главна и поддържаща роля актьори няма нито един чернокож, както и че нито един филм, режисиран от жена, не е номиниран за филм на годината или за режисура.

Снимка: Getty Images

Подобни критики бяха отправени и през 2017 г. Тогава Британската академия за филмови и телевизионни изкуства обеща, че ще се погрижи в бъдеще наградите да са по-балансирани. Изпълнителната директорка за организацията сподели, че също е разочарована от липсата на расово и полово разнообразие, но е обнадеждена, защото броят на жените, които се борят за номинация, нараства всяка година.