„Хайка за вълци“, „Лъжливи хора“, „Преди да се родя и след това“ - и още много повечсти, романи и разкази оставя като литературно наследство талантливият писател Ивайло Петров. Тази година се навършват 100 години от рождението му.

Роден на 19 януари 1923 г. в село Бдинци, област Добрич, Ивайло Петров завършва гимназия в Добрич през 1942 г. 

"В моето семейство всички бяха напълно неграмотни, не можеха дори да се подписват."

На два пъти се разминава на косъм от смъртта, изпратен на фронта в Унгария. Както споделя по-късно, може би под влияние именно на тези спомени пише „Преди да се родя и след това“. творбата първоначално излиза под името „Преди да се родя и след смъртта ми“.

Автор е на повече от 20 книги.

"Силната личност е великодушна, не злоупотребява с властта, която притежава, понася мнението, вкуса и мислите на другите, а слабата личност не е уверена в собствената си кауза и затова я брани и налага с подозрителност, дребнавост и жестокост.“

Като негово най-значително произведение се отбелязва романът „Хайка за вълци“ (1982), превърнал се в класика и спечелил различни награди.

Творбите му са преведени на беларуски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски и други езици.

„Животът за мен е загадка необяснима"

Ивайло Петров е лауреат на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2002 г., на наградата „Златен век“ за принос в българската култура, на наградата „Йордан Йовков“ за 1990 г., на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2002) и много други.

През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен.

Умира на 16 април 2005 г.