Ние сме авторите на всеки следващ момент. Съвременната наука и вековните духовни традиции са единодушни за едно: това, което мислим и чувстваме, е определящо за нашето здраве и качество на живот. 

"Дзен и изкуството на щастието" ни показва как да живеем щастливо в настоящия момент, да приемаме изпитанията като най-добрите учители и да създаваме предпоставки за щастлив и пълноценен живот, без мрачни мисли и чувства. Крис Прентис се основава на философията на Дзен будизма, която прилага в личния си живот. 

От книгата му ще научите как да се приспособявате към неизбежните житейски промени, как да се справяте със стреса и как да създадете лична философия, която ще ви бъде опора във всичко. 

Снимка: AMG Publishing

"Очарователна книга... Показва ни с хумор и увлекателност как да живеем в настоящия момент и променя бъдещето ни. Нека присъства в повече колекции", пишат от "Library Journal". "Препоръчваме горещо "Дзен и изкуството на щастието" − достъпно четиво за всеки желаещ да повиши духовността си, да се справи с ежедневния стрес и да подобри своята физическа, емоционална и духовна същност", допълват от "Midwest Book Review".

Крис Прентис е съосновател и директор на Центъра за лечение на зависимости в Малибу, Калифорния, както и автор на "Алкохолизъм и лечение на зависимости: холистичен подход към пълно възстановяване". Той е написал десетки книги, свързани с китайската философия и личностното израстване.

Световноизвестен е със своите интерпретации на "И Дзин", което прави древната и понякога трудна за разбиране материя лесна за използване и прилагане. Прентис е водил семинари за личностно развитие в Южна Калифорния и е написал, продуцирал и режисирал игрален филм. Живее със съпругата си Лин в Малибу, Калифорния. 

Прочетете откъс от "Дзен и изкуството на щастието" от Крис Прентис, която излиза от издателство "AMG Publishing" в превод от английски на Марина Стоименова.

Снимка: iStock

Съвършенството е

навсякъде

само ако изберем

да го разпознаем.

— Окакура Какузо

1. ПЪТЯТ

Има само един начин да постигнете дълготрайно щастие и той е простичък: бъдете щастливи. 

След като прочетете това, в главата ви може да се завъртят някои или всичките от следните мисли: "Това е глупаво и започвам да съжалявам, че си купих тази книга. Надявам се съветите да станат по-добри." "Твърде е елементарно." "Авторът си е загубил ума и е започнал да дрънка небивалици." "Книгата не ми казва достатъчно относно това как да бъда щастлив." "Нещата просто не се случват по този начин." "Не взема под внимание моментите, когато определено съм нещастен заради неизбежните премеждия и проблеми, които възникват в ежедневието ми, без да споменавам трагедиите." "Не можеш просто да бъдеш щастлив." "Авторът сигурно остарява."

Всичко това може би е вярно. Да бъдете щастливи през по-голяма част от времето, е невероятно сложна и трудна задача и не означава да го постигнете веднъж, след като вече знаете как, а да се водите от това, което сте открили. Все още казвам, че можете да го направите и когато приключите четенето на тази малка книжка, ако пожелаете да повярвате, че написаното в нея е истина, ще успеете. 

Пътеката, която ви е довела до сегашното ви състояние и ситуация, не е от няколко дена или месеца, а е дълга и стръмна пътека, изминаването на която е траело много години. Всъщност ви е отнела цялото време, от началото на живота ви, за да станете такива, каквито сте. Същото това време ви е било необходимо да постигнете това, което сте постигнали, да се сдобиете с това, което притежавате днес, и да се озовете в сегашното си състояние. Животът ви е поредица от решения, взети от вас, които са причината да се намирате там, където сте сега.

Ако това, което сте и което имате, е което искате, ако сте удовлетворени от условията на вашия живот, поздравления − продължавайте да правите това, което правите в момента, и ще получите още повече от онова, което вече имате. Но ако това, което сте, което имате, и вашите настоящи условия са по-малко удовлетворяващи или различни от онова, което искате, то трябва да направите промени − основни промени, вътрешни промени. Страхът от провал да направите тези промени ще ви завари безуспешно продължаващи да търсите нещата, които желаете, докато годините си минават.

В тази книга може да срещнете твърдения, противоречащи на това, в което вярвате, противоречащи на това, което сте научили от опит, противоречащи на това, което другите са ви казвали, противоречащи на духовните традиции, с които сте израснали, и дори противоречащи на собствения ви здрав разум. Това е нещо, което може да се очаква. Ако това не беше пътят, вече щяхте да сте постигнали изкуството на щастието. 

Тъй като част от онова, което ще прочетете, може да ви се стори невъзможно или глупаво, първоначално би могло да засегне вашата чувствителност, карайки ви да го мразите, да му се присмивате и да го отхвърлите. Всеки път когато срещнете твърдение, което има този ефект върху вас, ви предлагам, преди да го отхвърлите, да се запитате дали бихте, или не бихте искали това твърдение да е вярно и след това си дайте шанс да го приемете за вярно. 

ПРОСТИЧКИ ВЪПРОСИ

Истината е винаги наблизо, в обсега на вашето възприятие.

— Д. Т. Сузуки

С ваше разрешение бих искал да ви отведа отвъд ограниченията на обичайните ви мисли и опит. Този нов начин на живот започва с два простички въпроса.

Първо отговорете искрено на следния въпрос. Бих ли искал това да е вярно: "Всяко събитие, което ме сполетява, е най-доброто събитие, което може да ми се случи".

Втората по-трудна част е да отговорите искрено на въпроса: Ще му дам ли шанс да бъде вярно?

Представете си, че Бог се появи пред вас и каже: "Обещавам ти, че всичко, което ти се случва от този момент насетне, ще бъде от най-голяма полза за теб и ще ти донесе най-голямо щастие". Предположете, че Бог продължи с думите: "Въпреки че това, което ще ти се случва, понякога ще ти се струва носещо нещастие и болка, в края на краищата твоят живот ще бъде удивително благословен и ще се радваш на голяма полза, каквото и да се е случило".

Как бихте се почувствали при тази добра новина? Щастливи? Може би дори развеселени? Няма ли това да бъде най-добрата новина, която бихте могли да чуете? Не бихте ли въздъхнали дълбоко с облекчение и не бихте ли се почувствали сякаш голям товар е паднал от раменете ви? Не бихте ли реагирали тогава към следващото нещо, което ви се случи, дори ако е болезнено или взема нещо от вас, или изглежда лошо и злополучно, сякаш то ще ви донесе невероятни ползи и е най-доброто, което е могло да ви се случи? 

Ако не отговорите ентусиазирано да, вероятно сте се объркали в онова, за което говоря в горния параграф. Нямам предвид фразата, която обикновено чуваме: "Опитай се да извлечеш най-доброто от случващото се", което означава "Ситуацията или събитието наистина са лоши и ужасно нещастни, но направи каквото можеш, за да спечелиш нещо доб-ро от това". Нито имам предвид, че във възможно най-лошото събитие можете да откриете частица добро.

Подобни ограничени идеи не са ми присъщи. Аз мисля в неограничени условия, където всяко събитие, което ви спохожда, е абсолютно най-доброто. Няма друго възможно събитие, което може да ви донесе по-голяма полза.

Така че още веднъж, няма ли това да бъде най-добрата новина, която можете да чуете? Не бихте ли въздъхнали с облекчение и не бихте ли се почувствали така сякаш голям товар е паднал от раменете ви? И тогава не бихте ли отговорили на следващото нещо, което ви се случи, дори ако е болезнено или взема нещо от вас, или изглежда лошо и злополучно, сякаш е най-доброто, което е могло да ви се случи? 

Ако желаете да дадете шанс на тази нова концепция и наистина повярвате, че всичко е за добро, ще започнете да действате в хармония с това убеждение и като резултат от природните закони ще допринесете това да се случи. Отнема време, докато свикнете, и изисква присъствие на духа, което е по-трудната част, но цената е малка, като се има предвид наградата: живот, прекаран в слънчевите обятия на щастието.

ДЗЕН 

Дзен е простичко нещо... онова състояние на фокусиране, което е тук и сега.

— Алън Уотс

Дзен е твърде широко понятие, за да бъде разгледано в своята цялост в тази малка книжка, но аз ще изследвам същността на дзен и как можем да използваме метода му и неговия подход, за да постигнем целта си, свързана с щастието.

Дзен е японска дума, която произлиза от санскритската дума, означаваща "медитация" (дхяна на санскрит, чан на китайски и дзен на японски). Дзен е непрестанно изучаване и начин на живот, който сам по себе си не принадлежи към никоя религия или традиция. Дзен се отнася за преживяване на живота тук и сега и за премахване на дуалистичното разделение между "Аз" и "Вие", между "субект" и "обект", между нашите духовни и обичайни всекидневни дейности. Става дума за директно изживяване и изразяване на природата на всеки един от нас.

Дзен-подходът насърчава естественото осъзнаване и концентрация в ежедневието ни. Както казва Д. Т. Сузики, японски учен и виден представител на дзен-учението в Америка в средата на XX в.: "Дзен просто ни позволява да се събудим и да се осъзнаем. Дзен не учи, а посочва".

Ето тук е и сърцевината на това твърдение:

Според Дзен нещата трябва да се правят с особена концентрация, със спокойствие и простота на ума, което води до просветление, а чрез него постигаме щастие. 

Тази книга е за щастието от дзен, или казано по друг начин, тя е за изкуството на щастието, за същността на щастието, за вътрешната игра на щастието, за вътрешната пътека до щастието. 

Ако правите нещата както трябва, щастието е неизбежният изход.

В стремежа си да изпитат просветление йогите прекарват години и десетилетия в медитация. Дзен-учениците се концентрират години наред върху коани или дзен-гатанки. Просветлените, които са постигнали своята цел, споделят, че преживяването идва като светкавица и трае само миг, но е толкова могъщо, че ги променя завинаги.

Защо онова, което са изпитали, е било толкова могъщо? Те са усетили единство с Вселената. Това е, което наричаме просветление: да осъзнаем, че всичко във Вселената е създадено и е част от една и съща енергия, да знаем по какъв начин самите ние сме свързани с цялата тази енергия. Веднъж след придобиването на тази осъзнатост всичко друго си идва на мястото, всичко придобива смисъл и всичко може да бъде разбрано. Както дзен-майсторът Доген учел: "Да бъдете просветлени, е да бъдете в съкровен досег с всички неща".

Целта на тази книга е да ви помогне да внесете просветление в живота си чрез разбирането на някои от най-важните закони, които ръководят света и Вселената, да научите как тези закони ви влияят и след това да използвате тази информация, за да постигнете щастие. "Концентрацията на ума", която характеризира дзен, влиза в действие, когато приложите онова, което сте открили, във всяка ситуация и събитие, които засягат живота ви. 

Щастие, което е постигнато чрез задълбочено разбиране на законите на Вселената и нашата връзка с нея, е истинско щастие. Този вид щастие трае дълго и не намалява с променящите се условия на времето. То ни гледа през всяка трудност, всяка загуба, всяка беда и осветява дори най-добрите ни дни. 

Всичко, което сме, е резултат 

от онова, което сме мислили.

То се основава на нашите мисли,

състои се от нашите мисли.

— Дхамапада

2. НИЕ СМЕ АВТОРИТЕ НА ВСЕКИ СЛЕДВАЩ МОМЕНТ

Това, което ви се е случило досега в живота, най-вероятно ви е убедило, първо, че твърдението "Всичко, което ми се случва, е възможно най-доброто, което може да ми се случи", не е вярно, и второ, че книга, базирана отчасти на това условие, няма да ви е от голяма полза. Може да ви изглежда дори безсмислено да подложите това твърдение на изпитание. 

Но днес е нов ден. Започна нов век и ново хилядолетие. Докато четете тази книга, може да откриете, че е вашето време да възприемете ново убеждение, което ще благослови живота ви от този момент насетне.