През септември забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната апрограма "Венециански дни" (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Непосредствено след това ще представят лично най-новия си филм "Жените наистина плачат" пред публиката на 25-ия София Филм Фест,

Българската премиера на "Жените наистина плачат" ще бъде на 15 септември на територията на летния фестивал София Съмър Фест.

Изключителен успех за българското кино бе участието на "Жените наистина плачат" в конкурсната програма "Особен поглед", като според класацията на Screen International, българо-френската продукция е една от най-добрите творби в Кан през 2021 г. – сред шестте най-харесвани от критиците филми от официалната селекция, а главните героини – Соня (Мария Бакалова) и Лора (Ралица Стоянова) са поставени на корицата на "Le film francais".

В "Жените наистина плачат" оживяват пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу "джендър-идеологията".

Ролите във филма са поверени на Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчеджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова. Сценарият е дело на Биляна и Весела Казакови и Мина Милева, оператор е Димитър Костов, а продуценти са компаниите "Активист 38" и "Ici et La productions", представлявана от Кристоф Брюнше, който е и един от продуцентите на "Котка в стената". Мина Милева обръща внимание на факта, че неговото участие им дава "сигурност и увереност при представянето на филмите на световната сцена". Копродуцент на "Жените наистина плачат" е и Оливие Пер от Аrte France Cinema, като филмът е реализиран с подкрепата на ИА "Национален Филмов Център" - България, ARTE France, EURIMAGES, Ile de France.

Снимка: Getty Images

Мина Милева и Весела Казакова от продуцентската компания "Активист 38" създават два документални филма, приети противоречиво поради политическия заряд на историите – "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС" и "Звярът е още жив", като фестивалната премиера на вторият филм беше в програмата на София Филм Фест, а прожекцията се състоя в пленарната зала на бившия Партиен дом – емблематичен ход със сериозно послание. Дебютният игрален филм на Мина и Весела "Котка в стената" стартира от конкурса в Локарно през 2019 - номиниран за награда "Златен леопард", а през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест и бе селектиран от Европейската Филмова Академия. Участвал е на 5 на брой А-категория фестивали.  Филмът е носител на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019, наградата на публиката и младежкото жури на фестивала на Тарковски "Зеркало" в Русия, най-добър дебют на българския национален фестивал "Златна Роза" 2019.

"Едно цветно късче от съвременна България, в което е уловена силата, дързостта и красотата на жените" - така Мина и Весела описват "Жените наистина плачат" пред "Women & Hollywood".

"Както и в другите наши филми, желанието ни бе да представим ситуации и факти, които често се "замитат под килима". Искахме да дадем глас на емоциите, затворени дълбоко в нас в продължение на десетилетия. Историята се променяше и се изгради в движение, в процеса на работата, и приличаше по-скоро на психологически анализ, отколкото на филм. Немски психолози твърдят, че травмата по принцип може да бъде анализирана 25 години след самите травматизиращи събития. Това прилича на комунизма – чак сега, 30 години след промените в България, хората започват да обсъждат миналото. Въпреки изключително личния елемент в нашия филм, ние сме радостни, че успяхме да представим историята в убедителна структурна рамка", отговарят какво е привлякло интереса към тази история.

Ето какво пишат за Мина Милева и Весела Казакова колегите от фестивала във Венеция при поканата към тях да оглавят журито на "Венециански дни" 2021: "Забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева е част от младото българско кино, което поставя България във фокуса на вниманието от 2013 до настоящата, 2021 година."

"Мина Милева и Весела Казакова са жени, активисти, феминистки и кинаджии, - заявява артистичният директор на "Венециански дни" Гая Фурер. - Радваме се, че те приеха предложението да застанат начело на журито на "Венециански дни", защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция. Нужни са ни хора, които могат да рушат границите чрез киното, да проправят нови пътища. В техните творби ние откриваме жизненост, дръзка комбинация между обществени и лични теми, между лични и колективни права, между форма и съдържание. Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно. Надявам се именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма "Венециански дни".