Наближаваме края на една абсолютно непредвидена и драматична година, която поне ще завърши подобаващо - иконата на електронната музика Жан-Мишел Жар има желание преминаването към 2021-а да носи позитивност, надежда и... много лазери, разбира се.

Снимка: Getty Images

Един от пионерите на електронната музика, известен със зрелищните си концерти, които чупят световни рекорди по посещаемост, Жан-Мишел Жар обединява сили с френския VR стартъп VrOOm, за да ни покани да посрещнем Нова година с новаторски виртуален концерт на живо. 

В партньорство с френската столица Париж, както и под патронажа на ЮНЕСКО, шоуто ще се проведе в зашеметяващо 3D визуално пресъздаване на катедралата "Нотр Дам". Вижте как ще изглежда всичко това от трейлъра във видеото по-долу.

Припомняме, че "Нотр Дам" в Париж пострада тежко от пожар през пролетта на 2019 г., като възстановителни дейности в катедралата все още са в ход.

Снимка: Getty Images

"Днес виртуалната реалност за сценичните изкуства е това, което киното беше за театъра в ранните му дни", заявява Жар.

"Вярвам, че виртуалната реалност утре ще стане начин на изразяване сама по себе си", казва още той.

Озаглавен "Добре дошли от другата страна", виртуалният концерт е планиран за 31 декември, като ексклузивното шоу ще може да бъде гледано безплатно в редица платформи. 

Самият Жар ще свири на живо от студио близо до "Парижката Света Богородица", докато аватарът му ще свири във виртуалната версия на "Нотр Дам".

Концертът ще бъде с продължителност 45 минути, в който Жар ще изпълни сет, състоящ се от композииции от номинирания за награда "Грами" албум "Electronica", както и някои ново преработени версии на класиките му "Oxygéne" и "Equinoxe".

Виртуалният концерт започва в 23:15 ч. местно време в Париж. Повече информация вижте в сайта на Жан-Мишел Жар.