Операта има своя особена атмосфера - красива, акустична зала с тежки завеси, златни отблясъци от стените и балконите. Пищните декори и костюми вълшебно ви пренасят в други измерения. Невероятните гласове на певците на живо ви пропиват с очарованието на цялата гама от емоции. За да се насладите максимално на спектакъла се съобразете с порядките в операта.

Почитателите на оперното пеене са хора със своите маниери. Те знаят как най-подходящо да се облекат за оперното представление. Умеят да изберат място в залата. Проявявайки по-задълбочен интерес към оперното изкуство, те  предпочитат да гледат един и същи спектакъл от различни места в залата. При танцови и оперни спектакли е препоръчително да се седне назад, за да има възможност да се виждат цялостната картина на сцената. По правило местата от трети до седми ред се приемат за най-добри, от които може да се обхване необезпокоявано с поглед цялата сцена.

За да не пречите вие самите на останалата публика, изключете мобилния телефон и таблета. Не отивайте на опера с шапка и не говорете на висок глас. Избягвайте твърде звънките гердани и гривни.

Антрактът в операта обикновено е по-дълъг от този в театъра. Във фоайето може да се вземе чаша вино, шампанско, безалкохолна напитка или някакъв снакс.  

Спортното облекло, тишъртки, маратонки и джинси не са прието облекло за отиване на опера.

Вземете си програма преди да започне представлението. След това се отпуснете и се наслаждавайте на музиката и цялото удоволствие от великото изкуство.