„Сянката на спиралата” е първата книга на авторката с творчески псевдоним Даниел Васи. Съвсем ново, изданието е с премиера на 18.09 в книжарница "Хеликон" на бул. Витоша".

Романът поставя въпроси като защо сме такива, каквито сме; защо се въртим в омагьосания кръг на ежедневието; то ли ни определя? 

Тези питания са представени чрез историята на трима непознати. Първият е ясновидецът Хуан, който се събужда с главоболиe винаги в 4:57. Постепенно съдбата го изправя пред избора дали да продължи живота си, както досега, потънал в уюта на успеха и комерсиалния западен свят, или да се впусне в търсене на отговори.

Вторият герой е ослепялата бивша стрийптизьорка Александра, която е загубила всичко, за да открие, че животът първо ни отнема, после ни дава друго в замяна.

Третият е Кристин. Тя е чувствителна, отдадена и с фино развито умение да разбира хората около себе си и да ,,улавя" тяхното минало.

Тримата се срещат благодарение на един испански политик, който чрез Хуан, се опитва да открие своята дъщеря. Съдбоносната среща отправя героите на пътуване, чийто край се оказват свещени езера в Тибет и Рила.

302 страници, а всъщност една пребогата и колоритна разходка от България до Тибет, от сегашно време до минало и бъдеще. Книгата се чете лесно и бързо. Красиво написана, четеш, а сякаш мила баба ти разказва приказки с най-топлия си глас. Лекотата на изказа е в контраст със сериозните проблеми и задълбочените разкрития, които се случват в романа.

Оценка от 1 до 10 – 7
Българските романи, в които действието се развива в България и героите са българи, като цяло са рядкост. Затова и страници, в които се срещат персонажи с имена като Ирина, Александра, Вокил, Ина, Таня и баба Рада, някак автоматично ни стават много близки.

Същевременно романът ни отвежда на хиляди километри от България, разкрива ни места и събития в далечен Тибет, така че любопитството остава изострено до края.

Любими цитати от книгата:

„Искам, но няма да напусна къщата си. Баща ми цял живот я е градил и неговите внуци, моите деца съм отгледала тук, всяка стая пази спомен, както и всеки ъгъл. Ако водата не отстъпи, и аз няма да го направя.”

„Когато не можеш да откриеш решение, се остави на съдбата.”

„По същество светът е създаден от мистична енергия, която всички ние определяме като Бог, и сме му придали различно лице. И тъй като нито знаем как изглежда, нито е достижим за нас, сме съпроводили неговото съществуване с множество различни пророци.”