От началото на година започнах своя традиция. Всяка сутрин, малко след като се събудя и много преди да прекрача прага на дома си, за да се гмурна в ежедневието, затварям очи и разгръщах случайна страница от книга. Прочитам стихотворението, поместено на тази страница, и то се превръща в моя ветропоказател за настроението през деня. Нещо като късметче към кафето, но далеч по-хубаво!

Книгата е "Тя се наслаждава на дъжда" на поетесата Мария Донева. И ако има нещо по-хубаво от заглавието й, то това е само дизайнът на корицата – визия на нежна ръчна хартия с вградени фини частици и отронен розов лист. Изчистено, деликатно, само с един основен акцент. И казващо всичко! Художникът е Иво Рафаилов. 

В стихосбирката са включени стихотворения от книгите "Очи за красотата", "Сбогом на читателя", "Има страшно", "Прикоткване на смисъла", "Меко слънце", "Магазин за обли камъчета", "Перце от дим", "Шепа лъскави череши" и "Чисти стихотворения". Съдържа и текстове, които не са публикувани до сега.

Книгата е като препълнена пчелна пита. Всяка страница е восъчна килийка, от която медените думи капят на големи, златни и топли капки. Толкова е наситена емоционално, че сякаш тези 120 страници тежат цял тон.


Любим цитат от страниците:

Бодливата роза дъжд я вали

дори по най-ситните меки бодли,

и тя се отпуска в ръцете му мокри,

показва му своите алени рокли,

а той я докосва, където обича,

и между листата й тънки потича,

и нежно и весело я гъделичка,

а тя си повдига полите самичка,

цъфти, изчервява се, тихо се смее,

и даже не се и замисля къде е,

а те са на пътя, съвсем под небето,

и хора минават, и кестени светят,

и слънцето светва. Дъждът си отива,

а мократа роза спокойно заспива.

Оценка: 10 от 10

Знаете ли защо да отваряш страниците на тази книга всяка сутрин е по-добре от късметче към кафето, намиране на четирилистна детелина и хороскоп от Алена, взети заедно? Защото на всяка страница те чака нещо толкова хубаво, мило, красиво, че няма как денят ти да не е прекрасен!