Най-награждаваните спектакли на Народен театър "Иван Вазов" потеглят към фестивала „Сцена на кръстопът”, който се случва в Пловдив. Надсловът на тазгодишното му издание е „Театърът - Покаянието”, а софийската театрална сцена ще гостува с четири свои представления.

На 13 септември зрителите от фестивалния град могат да гледат отличения в категория „Най-добър спектакъл” на тазгодишния „Икар” - „Рицар на Светия Дух” от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова и Иван Бърнев в главната роля на Алеко Константинов.

Ден след това, на 14-ти септември, гостува обявеното за най-добро представление от фондация „Аскеер” – „Нощна пеперуда” от Пьотър Гладилин с режисьор Явор Гърдев.
Явор Гърдев е и най-добър в категорията режисура, а актрисата в главната роля (редник Лебедушкин) Весела Бабинова е носителката на приза „Изгряваща звезда” за 2012 г. Спектакълът е награден за авторската музика на Калин Николов и отличен с номинация за костюмите на Даниела Олег Ляхова.

На 16 септември, неделя, се играе „Работно време” от Камен Донев. Една изключителна комедия, в която към познатите ни от “Почивен ден” персонажи се присъединяват и едно семейство емигранти от Аржентина, и още техни приятели, въвлечени в шеметни събития и абсурдни ситуации... Представление с номинация за „Аскеер” 2012 за Поддържаща женска роля на Мария Каварджикова.

Гастролът в Пловдив приключва с представлението „Животът е прекрасен” по пиесата „Самоубиецът” на Н. Ердман. Режисьор е Александър Морфов, а изпълнител на главната роля е Камен Донев. Представлението „Животът е прекрасен” ще гостува и в гр. Сливен на 24 септември 2012 г.