Преди да излезе в кратка лятна ваканция, Гьоте-институт България представя следващия проект в своето галерийно пространство – арт инсталация на художника Георги Ямалиев.

Проектът Status DEAD на Георги Ямалиев разглежда връзката между виртуалното и физическото измерение на смъртта и задава много актуални въпроси: Съществува ли виртуална смърт или това е нова форма на безсмъртие? Какво остава след нас – гигабайти информация, свърхдълъг и реалистичен некролог, оживели сенки на нашите мисли и чувства? Какво се случва с нашия профил/аватар, след като се пренесе(м) в небитието? Скоро ли е ще настъпи моментът, когато той ще продължи да броди подобно на цифров призрак и след физическото изчезване на своя създател?

Заповядайте в галерийното пространство на института между 12 юли и 31 август, за да намерите отговорите на поне част от тези въпроси - за себе си.

Арт инсталацията е замислена като симбиоза между съвременните технологии и традиционните обичаи, свързани с различни погребални практики за почитане на мъртвите по нашите земи, целта на която е създаване на сакрално място, мемориално възпоминателно пространство, в което зрителите ще имат възможността да отдадат почит на хора, които вече не са сред живите, чрез изразните средства на изкуството.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Status DEAD
Арт инсталация на Георги Ямалиев
12.07. – 31.08.2022 г.
Откриване: 12.07., 18:30 ч.
Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София