Задава се нов уикенд на фестивала за градска култура София Диша 2017, който на 26 и 27 август ще се проведе второто издание на площад "Св. Александър Невски".

Площадът е не само изключително атрактивно туристическо място, но и дава възможност  за събиране на повече хора и разгръщането на богата културна програма в самото сърце на града, където се събират на едно място знакови културно-исторически паметници като катедралният храм-паметник на "Св. Александър Невски", базиликата "Св. София", паметникът на Незнайния войн, Българската патриаршия – Свети синод, гробът на Иван Вазов, Националната галерия "Квадрат 500", Националната художествена академия и други. 

Популярността на летния фестивал се разрасна и през предстоящия уикенд фестивалът ще се проведе на 12 651 кв. м., с над 200 участници в културната програма и очаквана посещаемост от 50 000 човека.

Снимка: Евгений Милов

"Тази година отново акцентираме върху творческите индустрии на града, като сме избрали да покажем проектите на младите творци от различни области на културата – музика, визуални изкуства, фотография, приложни изкуства, кино, спорт, образование, педагогика, социални каузи, храна", заяви Стоян Зиков, творчески директор на фондация "София Диша".

За втора поредна година програмата е разделена на тематични зони - Творческа, Детска, Спортна, Релакс, Базарна и новата зона България.

На 26 август от музикалната сцена на "Творческа зона" ще чуем нова българска музика от "Krekhaus Jam" - трип хип, хип хоп, джаз и стонър рок; българо-американското дуо "Two Cities One World", смесица от фънк, джаз, поп, соул, реге и "Samadhi" - нов атмосферичен проект, обединяващ нео соул, аренби и хип-хоп.

На 27 август на сцената ще гледаме и слушаме Иван Шопов – артистът който търси общото между електронната и автентичната фолклорна музика, а новият му проект е съвместно с фолклорния състав "Авигея". 

В "Творческата зона" на 26 и 27 август ще бъдат представени въздействащите черно-бели фотографии на Тотьо Тодоров; изложба живопис на млади български автори, организирана съвместно с галерия "Контраст"; първа изложба на непознатия, но пълен с галактически копнеж млад български артист - Morph; кино прожекция на нашумелия анимационен, приключенски сериал "Златната ябълка" и др.

В "Детската зона" и през двата дни ще има творчески занимания на "Детска архитектурна работилница", които ще работят с малките по създаване на структури от дървени клечки и ластици. Различни маршрути на града и опознаването на неговото развитие и история също ще бъдат част от работилницата за деца. Да създадеш чудовище от рециклирани материали и как работи катапултът ще предложат организаторите на "Био игри"; образователни приказки – игри ще представят от издателство "Тат-Криейтив"; Веселина Дашкова ще организира за децата кино – работилница, в която детските рисунки ще оживяват на екрана; първи стъпки в програмирането или как се свири на пиано от портокали ще научат децата от екипа на SoftUni Kids.

В "Зона България" ще бъдат представени фотографска изложба на организирането на съвременни традиционни сватби, от екипа на "Нишан", които са приели каузата да популяризират българските традиции и старите знания. Посетителите на фестивала ще се научат да танцуват известни български хора и ще разберат повече за ритмиката и графичния език на хорото от екипа на "Таратанци".

В зона "Релакс" ще можете да опитате авторските коктейли и селекция наградени български вина. Не пропускайте и още много други изненади на фестивала. Вижте повече за програмата и участниците в sofiadisha.com.