Индийски хармониум с рокендрол. Ангелски глас и диаболични текстове. The Bad Seeds и Брехт. Лъвкрафт и The Cramps… Фестивалът "Аларма Пънк Джаз" на БНР се готви тържествено да навлезе в новия си сезон (юли-декември 2019).

Не ходете на море преди август! Защото фестивалът започва с Шилпа Рей от Бруклин, която пристига с бандата си в последната събота на юли за специален концерт в клуб "Mixtape 5" (бул. "България" 1, подлез "Галерия") - на 27 юли (събота) от 21 ч.

На страницата на Шилпа Рей във Фейсбук скромно е записано: "Шилпа Рей е виещ и огнедишащ циклоп, който отнася като торнадо всичко по пътя си - малки градчета, мегаполиси и детски мечти"... 

Или ако трябва да цитираме какво казват от британския "Гардиън" за нея: "Тя е като една сквернословна Ела Фицджералд, в чиито песни има стена от дисторшън и гръмотевични, унищожителни ритми". Жанрът на тези песни според същото авторитетно издание е "угнетителен джаз, мърляв блус и дефектен рок с пънкарска непосредственост и поп-привлекателност". 

Силни думи. Както би казал Вонегът. Но и верни. Иначе Шилпа Рей е родена в Ню Джърси в индийско семейство. Свири на пиано и хармониум от 6-годишна възраст. В творчеството й могат да бъдат открити сериозни влияния както от Ела Фицджералд, така и от Stooges, Joy Division и Cramps, както от Ктхулу и Брехт, така и от Пати Смит и Ник Кейв (за последните двама е откривала на не един и два концерта, а с чичо Ник, който е издател и на първото й ЕР "It's All Self Fellatio", има и записана съвместна песен).

Подгряващата група на концерта също е специална - квартетът на Анна Бо (с Максим Стоименов на барабаните, Георги Малчев - китара и Иван Шентов - бас) - в доста по-електрически вариант спрямо дебютния им концерт като квартет в радиото преди концерта на Лидия Ланч миналата година.

Билети за концерта има онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Двама от присъстващите на 27 юли ще спечелят двоен билет за концертите съответно на чилийското краут-рок трио Follakzoid на 17 октомври и на "музата на режисьора Дейвид Линч" Криста Бел на 8 ноември.