Виждали сме много големи звезди на сцената на песенния конкурс Евровизия през годините. От британската певица и актриса Оливия Нютън-Джон до шведската група ABBA, която дори печели фестивала. Има и такива, чиято кариера стартира именно от тази сцена, макар и всъщност да нямат връзка със страната, която представят. Такъв например е случаят със Селин Дион, която въпреки е родена и израснала в Канада, но носи победата на Швейцария през далечната 1988 г. Това е и първият голям успех в нейната шеметна кариера.

Рядкост обаче е появата на Евровизия на вече утвърдени имена с фенове по целия свят, милиони продадени албуми и хитове в престижната класация на Билборд. Именно затова песента, която ще представи микродържавата Сан Марино на конкурса тази година, беше голяма изненада за публиката. Италианската певица с еритрейски корени Сенхит ще се бори за победата на сцената в Ротердам с „Адреналина“ – динамично поп парче, в което са вплетени звуци от два типични за родината на нейните родители инструмента – крар (лира с формата на купа) и кеберо (двулицев барабан със специфична форма).

Истински интересна обаче е появата на американския рапър Фло Райда в песента. Изпълнителят на хитовете „Right Round“ и „Whistle“ се появява в края на видеоклипа, редейки рими в добре познатия му стил, което безспорно прави „Adrenalina“ още по-колоритен претендент за стъкления трофей на Евровизия. Феновете се надяват, че ще видят рапъра и на живо на сцената в Ротердам, макар и според правилата на конкурса тази година това да не е задължително.

Заради пандемията за първи път в историята на конкурса е позволено присъствието на предварително записани вокали в инструменталите на песните, за да бъде броят на хората в делегациите сведен до минимум. Това е само една от мерките, предвидени от организаторите от EBU и страната-домакин Нидерландия за провеждането на Евровизия 2021. Разработени са три сценария, като конкурсът ще бъде проведен по един от тях, в зависимост от епидемиологичната обстановка в Европа през май тази година.

При първия от трите варианта на сцената в Ротердам ще се появят само участниците, които имат възможност да пътуват до Нидерландия. Останалите ще запишат изпълненията си в телевизионни студиа в собствените си страни, а капацитетът на публиката в залата ще бъде значително намален.

Вторият сценарий предвижда още по-строги мерки, при които всички изпълнители ще представят песните си с предварително записани живи изпълнения, а в „Ahoy Arena“ ще видим само водещите на конкурса и ограничен брой зрители. По подобна схема се проведе и „Детската Евровизия 2020” в Полша през ноември миналата година.

Третият вариант за провеждане на Евровизия 2021 ще бъде използван в случай на въвеждане на пълен локдаун в Нидерландия през май. Тогава Ротердам ще служи за „събирателна точка”, където само виртуално ще бъдат както изпълнителите от всички 41 държави, така и публиката и водещите на конкурса.