Този уикенд на 86-годишна възраст почина един от най-великите режисьори в историята на киното - Милош Форман. Тъжно е да се говори в минало време за Милош Форман, заснел култови филми като "Коса" (1979), "Рагтайм" (1981), "Амадеус" (1984) и "Народът срещи Лари Флинт" (1996) и безспорния му шедьовър "Полет над кукувичето гнездо" (1975). 

Снимка: Полет над кукувичето гнездо

Драматичният филм по едноименния роман на Кен Киси включва участието на Джак Никълсън в главната роля като непокорния Рандъл Макмърфи, който е тикнат в психиатрична клиника, за да бъде вкаран в правия път според правилата на Системата. 

Екранизацията на "Полет над кукувичето гнездо" от Милош Форман постига световен успех през 1975 г., като е номинирана в 9 категории на наградите и става големият победител на 48-ата церемония по връчване на наградите "Оскар".

"Полет над кукувичето гнездо" става единият от трите филма в историята на най-престижните кино награди (заедно с "Това се случи една нощ" и "Мълчанието на агнетата"), който печели и петте награди "Оскар" в главните категории - най-добър филм, най-добър режисьор (Милош Форман), най-добър актьор в главна роля (Джак Никълсън), най-добра актриса в главна роля (Луиз Флетчър) и най-добър адаптиран сценарий (Лорънс Хаубън и Бо Голдмън). 

Снимка: Полет над кукувичето гнездо

Освен това продуцираният от Сол Зейнтс и Майкъл Дъглас филм получава и номинация за най-добър актьор в поддържаща роля (Брад Доуриф) и операторско майсторство (Хаскел Уекслър и Бил Бътлър).