Петото издание на фестивала "КвАРТал" започва на 18 септември в столицата и ще продължи общо три дни. Събитието ще се проведе в карето между булевардите "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница".  

Снимка: КвАРТал

Как възниква идеята

Създатели на инициативата са Арт фондация "ДОМА", чийто основатели са Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. През 2015 г. се появява идеята за арт квартал в карето между булевардите "Мария Луиза", "Сливница", "Васил Левски" и "Дондуков". Това е част от стария еврейски квартал в сърцето на столицата. Сред архитектите този район е  известен  като "Зона Г-14", а сега e по-познат като "КвАРТал". Година по-късно те създават и "КвАРТал фестивал", който има за цел да подпомогне и възроди стария дух на района.  

Снимка: КвАРТал

Защо точно тук – в центъра на София

"Това е един от най-красивите и стари квартали в София. До него е стигала улица "Търговска", но след бомбардировките по време на Втората световна война тя бива разрушена и  така кварталът бива откъснат. Районът е изпълнена с красиви  виенски къщи, които са запустели и така вече много години. Нашата цел беше да направим нещо за любимия ни квартал. Този район си няма официално име, затова решихме да го кръстим "КвАРТал". Като говорим помежду си, винаги си казваме "хайде в квартала". В думата "квартал" пък се съдържа "арт" и така се появи името "КвАРТал", разказа пред bTV Мартина Стефанова – един от организаторите на фестивала. 

Снимка: КвАРТал

В КвАРТал-а се крият интересни истории

"Още 70-те години тази зона е мислена да бъде арт квартал.", заявява тя.  "Имало е много хора от българската интелигенция, които са живеели тук, много писатели, поети,  журнaлисти и фотографи. Тук се говори, че Иван Вазов е намерил смъртта си по време на любовен акт в къщата на Евгения Марс на ул. "Бачо Киро", тук се е простирало студиото на Петър Папакочев, както и първата свободна печатница на Йосиф Хербст. Дори в една къща на улица "Стара планина"  е живял Ататюрк. Пълно е с история", допълни още Мартина Стефанова.

Снимка: КвАРТал

"Споделени КвАРТални улици" и размисли за пешеходните зони в София

За финал събеседничката ни запозна с най-новата инициатива на Арт фондация "ДОМА", подкрепена от район "Оборище" - "Споделени КвАРТални улици", където всеки топъл месец в една събота освобождават от коли по една улица в КвАРТал-а. "Така подпомагаме инициативата на Столична община за повече пешеходни зони в центъра на София. Защото Столицата има само две пешеходни улици – "Витошка" и "Пиротска", които съвсем не са достатъчни. Най-логично ни се струва тези пешеходни улици да бъдат в "КвАРТала", където така или иначе движението не е толкова натоварено. Надяваме се  нашите управници  да обърнат внимание на изграждането на пешеходни зони в София", казва тя. За  Мартина Стефанова подобен пример е квартал "Капана" в Пловдив, който от няколко години насам е изцяло пешеходен.

Снимка: КвАРТал

Какво очаква посетителите в тазгодишното издание 

"Тази година искаме да поканим хората да влязат в "КвАРТала" и да усетят неговия дух. Във връзка с епидемичната обстановка в страната не ни се иска да си позволим нещо по-грандиозно. Няма да има големи сцени или други бомбастични неща, както през изминали години. Пандемията от COVID-19 се отрази на малките бизнеси в квартала и една от целите на фестивала е да подкрепя тях. Така хората, които дойдат да вземат своя спомен по време на фестивала, да продължат да идват и през цялата година. Улиците са достатъчно широки, хората ще могат спокойно да обикалят по тях и да се наслаждават на работилниците, галериите, музиката, да се веселят", обяснява Мартина Стефанова.

Снимка: КвАРТал

Ще има две пешеходни улици - "Веслец" и "Триадица". Един от акцентите на тазгодишното издание е "изложба, която ще накара хората да открият едни други пространства, в които досега не са влизали, далеч от познатите им  галерии. Например  магазин за обувки или малък фризьорски салон, където по една карта те ще могат да се ориентират и да намират най-различни произведения на изкуството", допълва организаторката. 

Снимка: КвАРТал

Фестивалът започва на 18 септември (петък). Събота и неделя  пешеходните улици ще са "отворени"между 16:00 и 22:00 часа, като преди това ще има и друга програма. Петък е и официалното откриване на фестивала. Пълна програма за събитието може да намерите във фейсбук страницата "Кvartal Festival".