Пътят на най-дълго играната постановка у нас е събран в книгата „Интервю с пиеса: Секс, наркотици и рокендрол”.

Три десетилетия триумф на Ивайло Христов, Дони и Коцето-Калки, както и на режисьора Ники Ламбрев са, описани с любов от най-големия почитател на представлението – Петя Дикова.

„Секс, наркотици и рокендрол” е връх за цялото театрално съсловие в България, защото изпреварва дори култовия мюзикъл „Котките“, игран на лондонската сцена в продължение на 25 години, а на Бродуей - 21.

„Това представление вече влиза в „Рекордите на Гинес” като единственото представление, което се играе от един и същи състав толкова дълго време, а те не са се и сменяли. Дори и не са мръднали от първото представление, преди 28 години на 11 ноември, когато е била премиерата. Възприемането на публиката на темите, които засяга спектакълът, се променя през годините, но той остава вечен, както остават вечни Елвис Пресли, "Дийп Пърпъл", разказа Йордан Алексиев, зам.-директор театър „Българска армия”.

Рекордният брой години на сцена са документирани подробно в новата книга. Авторът Петя Дикова разказва за всички 28 години на сцена:

„Идеята не е моя, тя е на Дони и винаги ще съм му благодарна. Дони, Коцето и Ивайло Христов се видяха в чудо, че аз години наред не пропускам спектакъл. Вместо да ми потърсят и намерят професионална помощ, те решиха да вложат моето фенство в нещо полезно, а именно да участвам в написването на тази книга. Така професор Ивайло Христов стана мой терапевт, Дони и Коцето са рецептата и аз много се радвам, че след толкова години наш общ труд тя вече е факт". 

"Онова, което е пример за всички, е тяхното приятелство, общото им чувство за хумор и онази хармония, която отрича българската поговорка, че трима души за чета с предател”, допълва тя.

„Хубаво е, че се случи и тази книга, ознаменуваща и 28-ата година и стреляща към 30-ата. Вероятно ще направим и второ, допълнително издание, да сме живи и здрави да стигнем и до 30-ата година. Това е съвсем скоро, всъщност - още две години ни остават. Не сме спирали да играем. Били сме навсякъде по света. Може би ни остава Южна Америка и Антарктида. Това са само положителни спомени”, сподели от своя страна Дони.  

"Когато те започнаха да правят това представление, ние с Дони сме били далечни познати. Представлението е по-голямо от нашия брак и аз съм го гледала много пъти, разбира се. Този текст е толкова актуален и днес, невероятно актуален”, разказва и съпругата на Дони - Нети.

Много нови понятия навлизат в езика ни чрез този спектакъл. Като думата кетчуп например. А има и фенове, които знаят всички думи от пиесата.   

„С този спектакъл навлезе някаква култура, някакъв начин на мислене, който тогава в България не съществуваше. По някакъв начин неща, които съществуваха в американската култура, станаха факт след това представление. И може би поради това, разбира се, и поради това, че все пак, посланието не е злободневно, а е философско, спектакълът успя да продължи вече 28 години”, каза Коцето Калки.

Режисьорът на пиесата Николай Ламбрев разказа колко скандално е звучал текстът преди 28 години: „Това беше първа птичка в ония времена. Онова, което тогава беше взривът, беше цялата тази освободеност, която във времето като че ли беше набъбнала. Не съм в обществения живот, но виждам желанието на хората, които искат да се срещнат с нещо ново, да им даде свобода на чувствата, на мисленето. Най-важното е това, че човек трябва да бъде сам и неговите качества са видими, когато той покаже себе си в обществото, за разлика от тълпата. Това беше новото.”

„Това представление винаги го играя а удоволствие. Имал съм представления, които в началото ги играя с удоволствие, после ми омръзват, има други представления, които въобще не ми се играят. Може би защото е изповедно… Обичам го това представление”, откровен е Ивайло Христов.

След представянето на книгата Петя Дикова отправи поздравления към новия екип на предаването COOLt и водещата Натали Трифонова.