Песента "Юначе" на Савина Пламенова и DJ Dian Solo е нов прочит на българския фолклор. „Целта ми не е само да пея народна музика, но и да създавам песни, в които фолклорът може да се открие в актуален ритъм и може да е като мост между миналото и бъдещето" - споделя пред Ladyzone.bg Савина, която е автор на текста на „Юначе”.Нотите на песента са на Алекс Нушев, а клубният ритъм е на DJ Dian Solo. Това не е първото изпълнение на вечно търсещата Савина, за която няма невъзможни неща. Освен певица, родената под знака на Водолея, в момента е част от професионален екип, който произвежда ваксини.

Снимка: Личен архив

Савина е завършила Медицинския университет със специалност „Биология”. А преди това е била лекоатлетка, с множество отличия и награди от Балкански и държавни първенства. Учила е в 166-оспортно училище „Васил Левски”.

Моментът, в който постигнех спортен връх, беше кратък повод за наслада, но и причина да погледна към поредно предизвикателство в тотално различна посока” – откровена е амбициозната млада жена, на която и сега спортът остава неизменна част от всекидневието й. Но музиката е голямата й страст. Първоначално се отдава на поп и джаз пеене в Highlight Singing Academy до мига, в който осъзнава, че фолклорът е грабнал сърцето й и е пореден връх за покоряване. „Изкачва” го заедно с Елена Божкова - солистка в ансамбъла на БНР и БНТ „Мистерията на българските гласове”, при която овладява майсторството на Шопската фолклорна област.

„Обичам да се връщам назад във времето... в миналото – разказва Савина. – С наслада чета и съпреживявам историите на песните във фолклорните сборници. Упорито търся линиите на традициите и ги следвам, изпявайки ги. Просто имам потребност да го правя и нямам колебания, защото музиката е вътрешна необходимост за мен. 

 

Припознавам себе си и характера си в шопското пеене, чувствам го по-близко до себе си. Шопският фолклор е известен със своята не само автентичност, но и емоционалност.

Особенно характерни за тази област са двугласните песни, които звучат много интересно - някак „остро”, даже пронизващо. Докосват ме! Изкушение за мен беше първата ми песен „Бело Яне”, изпята изцяло с шопска постановка, в която върви един характерен двуглас. Исках да пресъздам една дълбока емоционалност, която носят песните от тази област.”

Снимка: Личен архивЗа Савина всяка нова песен е различна от предходната, защото обича да импровизира и варира с фолклора така, че да не прескочи границите му. Но е категорична в едно, което твърдо заявява: „Нашият фолклор е безценен! Обичам го и харесвам неговата трансформация в поп музиката. Всяка песен носи усещане за красота и пътуване във времето. Музиката ме кара да се разхождам между реалността и въображението. А думата „юначе” присъства често в българския фолклор, носи силна енергия и звучи прекрасно. Песента, която направихме заедно с Алекс и Дидо, създава усещане за актуално звучене.”

Снимка: Личен архив

Относно личния си живот Савина казва, че винаги се е чувствала безкрайно щастлива, че имала възможност да израсна в здраво и задружно семейство, с много грижовни родители. Или както казва: „Без тях нямаше да бъда това, което съм сега. Определям се като щастлив човек, заради това, което имам, а най-голямото ми постижение е моят син Александър. Той е всичко!”.

Снимка: Личен архив