Когато си автор на една от най-популярните поредици през последните години, а всички те свързват, освен с името на твоя ултра популярен измислен герой - в случая Хари Потър и неговите приятели, също и с няколко много скъпи холивудски продукции... какво друго ти остава да направиш, ако не да се пробваш в нещо малко по-различно?

Да, именно. Дългоочакваният роман за "възрастни" от Дж. К. Роулинг вече е готов, издаден и очаква присъдата на вече поотрасналите фенове на малкия магьосник, както и на всички останали любопитни читатели. Романът се казва "Вакантен пост" и в него:


Когато Бари Феърбрадър умира на четирийсет и няколко години, градчето Пагфърд изпада в шок. На пръв поглед Пагфърд е олицетворение на английската идилия с калдъръмения си пазарен площад и древното абатство, но онова, което се крие зад красивата фасада, е град на бойна нога. Богати воюват с бедни, юноши воюват с родителите си, съпруги – със съпрузите си, учители – с учениците си...

Пагфърд не е онова, което изглежда. А овакантеното от Бари място в градския съвет скоро разпалва най-голямата война, която градът е виждал. Кой ще вземе връх в избори, заредени със страсти, подмолност и неочаквани разкрития? „Вакантен пост” е голям роман за малкото градче.

Тя е посрещната доста добре от критиците, а ревютата са общо взето в тази посока: "Голяма, амбициозна, блестящо разказана, нечестива, забавна, силно смущаваща и магнетично красноречива история за съвременна Англия... Една разтърсваща книга от автор, който разбира еднакво добре човешката природа и природата на романа като жанр.”
Лев Гросман, Тайм магазин


Романът е у нас от Colibri на цена 20 лв.