Докато скинове вилнеят безпричинно из родна София, в други региони на света насилието е причинено от глад. И безизходица, застрашаваща цели семейства от смърт. Темата на новия филм на Пол Грийнграс (с участието на Том Ханкс) са пиратските набези около Сомалия. И последствията от глобализацията, разбира се.

Базиран на едноименната книга от капитан Ричърд Филипс, филмът разследва отвличането на американския товарен кораб “Мерск Алабама” през 2009г. Когато капитан Филипс се качва на мощния плавателен съд, препълнен с помощи за гладуващите в Арфика, прекалената му на пръв поглед предпазливост впоследствие се оказва напълно оправдана. По средата на курса ги застигат две моторни лодки, а пасажерите им са окичени с оръжия и са облечени в жажда за плячкосване. Въпреки, че капитанът е подготвен за подобни ситуации и прилага всички рутинни мерки, а после - доста добре лавира с готовите стретегии за кризисни ситуации, нещата загрубяват, докато не стигнат до ситуация на безизходица, от която няма как да се излезе без жертви...


Том Ханкс в ролята на капитан Филипс, който се жертва в името на екипажа си, е просто брилянтен - ако някой някога се е съмнявал с качествата му да спре сега или да замълчи завинаги. И ако Ханкс е име, към което можеш да имаш очаквания, то Баркад Абди звучи точно толкова екзотично и непознато, колкото и героят му - малко тъмно и същевременно - белязано от драмата на произхода му. Зад силното екранно присъствие на Том и някъде измежду сложните отношения на героя му с пиратите - на 250 км. от Сомалийския бряг, се промъква нефтеното петно на глобализацията и крайностите, до които периодично успява да докара хората в бедните региони на света.