65-ото издание на песенния конкурс "Евровизия" ще се проведе в нидерландския град Ротердам,. До до първата от трите конкурсни вечери остават три месеца.

На 18 май участниците от първите седемнайсет държави ще се борят за десет места в големия финал. Същата съдба очаква още 18 държави, сред които и България, само два дни по-късно. Така общо двайсет претенденти за голямата награда на "Евровизия" ще се присъединят към страната домакин – Нидерландия и „Големите 5” – Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания за грандиозното шоу в събота, 22 май, когато ще бъде избран големият победител на Евровизия 2021. 

Конкурсът на Европейския съюз за радио и телевизия е създаден през далечната 1956 г. с идеята да обедини разединения континент след Втората световна война. В първото му издание участват едва осем държави, но Евровизия бързо се превръща в любимото музикално събитие на цяла Европа.

Към днешна дата 41 страни са част от музикалното състезание. Зрителите му всяка година са повече от 200 милиона по целия свят. Повече от 1500 песни са изпълнени на сцената на песенния конкурс и много остават любими на феновете и до днес.

Част от тях ви припомняме сега. 

 Доменико Модуньо – ‘Nel blu, dipinto di blu’ (Volare) (Италия, 1958)

Италианският китарист, певец, актьор и политик Доменико Модуньо дебютира с тази песен на Евровизия през 1958г.

Достига едва до третото място, но ‘Volare’ се превръща в песен символ на Италия, а нейни кавъри се правят и до днес. По време на първите награди „Грами”, проведени на 4 май 1959 г. в холивудския хотел „Бевърли Хилтън”, ‘Nel blu dipinto di blu’ получава две награди – за запис на годината и песен на годината, което я прави единственият чуждестранен сингъл, печелил това отличие, и единствената евровизионна песен с награда „Грами”. 

ABBA – ‘Waterloo’ (Швеция, 1974)

Легендарната шведска група ABBA печели конкурса през 1974 г. 

"Waterloo" разказва историята на жена, която „се предава“ на мъж и обещава да го обича, като се позовава на поражението на Наполеон в битката при Ватерло през 1815г. Първоначално групата обмисля да представи друга песен на Евровизия, "Hasta Mañana", но в крайна сметка се спира на "Waterloo", която нарушава драматичната „баладна традиция” на конкурса по онова време.

ABBA представя на публиката нещо напълно ново – крещящи костюми, включително сребърни ботуши на платформа, плюс закачлива песен и дори простичка хореография. Победата в конкурса поставя началото на редица големи успехи за ABBA, които ги превръщат в една от най-известните поп групи в света за всички времена. 

Brotherhood of Man –  "Save Your Kisses for Me" (Великобритания, 1976)

 

 

Две години след триумфа на ABBA още една група, този път идваща от Великобритания, печели конкурса.

Brotherhood of Man покорява публиката на Евровизия със "Save Your Kisses for Me", техните бели и червени гащеризони, еднакви барети и семпла хореография. Текстът на песента описва конфликтните емоции на мъж, който напуска любимия човек сутрин, докато отива на работа. Последният ред на песента обаче разкрива, че въпросният човек всъщност е неговото тригодишно дете. ‘Save Your Kisses for Me’ се превръща в един от най-продаваните евровизионни сингли и най-продаваният такъв във Великобритания на всички времена.

Katrina and the Waves – "Love Shine a Light" (Великобритания, 1997)

 

 

"Katrina and the Waves" е поредната група-победител в конкурса.

През 1997г. тя донася последната за момента победа на Великобритания с „позитивния химн” "Love Shine a Light". През 2020г. изпълнителите от всички 41 страни, които трябваше да вземат участие в отменения поради световната пандемия от коронавирус конкурс, правят кавър на песента за специалното шоу "Eurovision: Europe Shine a Light", което е излъчено на датата, предварително определена за големия финал миналата година. 

 

 

 Верка Сердючка – ‘Dancing Lasha Tumbai’ (Украйна, 2007)

 

 

"Dancing Lasha Tumbai" е перфектният пример за онази странна или дори абсурдна страна на Евровизия, заради която много хора отричат конкурса.

Никой не може да отрече обаче, че е достатъчно да чуеш песента на украинския певец и актьор Андрий Данилко, който стои зад образа на Верка Сердючка, само веднъж, за да остане в съзнанието ти задълго. Изборът на драг изпълнител за представител на Украйна е широко критикуван от редица медии и политически партии в страната. Появяват се и спекулации, че заглавието на песента е избрано заради фонетичната прилика с ‘Russia Goodbye’ като препратка към Оранжевата революция през 2004-2005г. в Украйна, но въпреки всички критики, ‘Dancing Lasha Tumbai’ достига до второто място на Евровизия през 2007 г.  

Александър Рибак – "Fairytale" (Норвегия, 2009)

 

 

Александър Рибак е един от най-емблематичните победители в историята на Евровизия.

През 2009г. песента ‘Fairytale’ печели с резултат от 387 точки, с което отбелязва рекорд за най-висок резултат на конкурса, който държи до 2016г., когато системата за гласуване е променена. Интересен факт е, че България е страната, която дава най-малък брой точки на Норвегия (само две) от всички 42 държави, участващи през 2009г. Рибак се завръща на Евровизия през 2017г.с песента ‘That's How You Write a Song’, но тогава се класира на петнадесета позиция в големия финал. 

Лорийн – "Euphoria" (Швеция, 2012)

 

 

"Euphoria" безспорно е най-големият хит, който добива популярност благодарение на конкурса.

Лорийн печели музикалното състезание в Баку през 2012г., чупейки рекорда за държава, получила най-много 12 точки, което е максималният резултат, който една страна може да даде на друга по системата за гласуване на Евровизия. ‘Euphoria’ се превръща в световен хит, а в края на 2020г. за пореден път оглавява класацията ‘Топ 250’ на официалното евровизионно радио. 

Сергей Лазарев – ‘You Are the Only One’ (Русия, 2016)

 

 

Руската суперзвезда Сергей Лазарев приема поканата да представя страната си на Евровизия през 2016 г.

Автор на ‘You Are the Only One’ е Филип Киркоров, а изпълнението на сцената впечатлява зрителите на конкурса с неповторима хореография. Въпреки това, че е един от големите фаворити, Лазарев остава едва трети в крайното класиране, а новата система за гласуване, въведена през същата година, търпи много критики от страна на феновете. Сергей Лазарев прави още един опит да спечели стъкления трофей на Евровизия през 2019г. с баладата ‘Scream’, но отново завършва трети.

Елени Фурейра – "Fuego" (Кипър, 2018)

 

 

Гръцката певица от албански произход Елени Фурейра „запалва” сцената на Евровизия в Лисабон през 2018 г.

Силната песен и огнената хореография превръщат Фурейра в един от най-изявените фаворити на публиката през последните години и макар и да остава втора в големия финал на конкурса, Евровизия дава началото на успешна европейска кариера за певицата. Към днешна дата Елени Фурейра е един от най-често излъчваните изпълнители по европейските радиа, включително и у нас. 

Виктория – "Tears Getting Sober" (България, 2020)

 

 

Виктория Георгиева беше избраният български представител за Евровизия 2020.

Заради отмяната на конкурса обаче, ‘Tears Getting Sober’ така и не прозвуча на сцената на Евровизия. Певицата ще получи втори шанс да се бори за победата тази година, като за целта Виктория записа пет нови песни, обединени в мини-албум, носещ заглавието ‘a little dramatic’, който представи тази седмица. Беше създадена и специална платформа, чрез която фенове на конкурса от цял свят ще могат да се включат в избора на българската песен за Евровизия 2021, като гласуват за техния фаворит. Част от селекцията ще бъдат както петте песни от ‘a little dramatic’, така и последният сингъл на певицата ‘Ugly Cry’ от ноември миналата година. Коя песен ще представи Виктория на сцената в Ротердам през май, ще разберем до месец.