Били ли сте „У майкини“? Ако не сте, то българският писател, драматург и сценарист Иво Сиромахов е готов да ви разведе из техния невероятен свят в своя нов роман!

„У майкини“ Васильовден се чества по стародавна тради­ция, има един вечно пиян свако, а буля мечтае за Дубай. Там не е като у Вуйнини. И трябва да сте много наясно с тази разлика. Защото иначе рискувате да обидите цяло едно село – един малък остров, населен с българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание.  Защото винаги го има притеснението от въпроса „какво ще кажат другите“.

„У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.

Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме-превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена.

Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа. Историята им е много смешна, понякога трогателна, малко трагична и със сигурност позната.

Защото „У майкини“ ще откриете не само познатото пиперливо чувство за хумор на сатирика Сиромахов, но и горчивата история на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

Иво Сиромахов е сред популярните лица на българската книжна сцена. Автор е на романите „Моят таен любовен живот“, „Българско радио”,  „Скарлет + Иво = ВНЛ“, „Уважаеми зрители“ и „7 жени“, сборниците „Дневници и нощници“, „Български работи“ и „Очила“, както и на редица пиеси, публикувани в изданията „Българско криминале“ и „Любовни истории“.

Следва откъс от книгата.

 

Из „У майкини” от Иво Сиромахов

1 ЮНИ

Баба Дойна дойде вкъщи да обсъдят с баба Злата новия турски сериал „Рахатбюлюк“.

– Много интересно върви – каза баба Дойна. – Начи тва младото момиче Дюшеме е сираче. Техните починали в ката­строфа. И сега я отглежда богатата є леля Черчеве. Тя живее в Истанбул и е омъжена за търговеца Кемал. Той пък има доведен син от втория си брак – Тургут. Ама тоз Тургут е хаймана.

– Не е хаймана – каза баба Злата. – Добро момче е, ама е малко разглезено и е попаднало в лоша среда. Среща се с ония курви Терсене и Джезве, а те го лъжат, че са влюбени в него, ама само му харчат парите.

– А той защо е такъв ахмак, да си харчи парите по кур­ви? – възмути се баба Дойна.

– Ами щото е раснал без майка – обясни баба Злата. – И баща му постоянно пътува и не е имал време да го възпитава.

– И аз туй казвам – съгласи се баба Дойна. – И сега Дю­шеме се е влюбила в Тургут, а той вече се е преситил от млади момичета и търси връзка с по-зряла жена. И е хвърлил око на леля си Черчеве.

– Срамота! – каза баба Злата. – Да налита на жената на баща си.

– Бе то не е сигурно дали той є налита или тя на него. Щото тя все гледа да останат насаме, пече му баклави, черпи го с турска ракия и направо му се предлага.

– Много е долна – съгласи се баба Дойна. – И Дюшеме страда, щото Тургут изобщо не є обръща внимание, а само върви по гайдата на леля Черчеве.

– Ма тя има големи гайди – отбеляза баба Злата. – Из­глежда много добре за възрастта си.

– И в последната серия Кемал замина за Германия, а Черчеве и Тургут останаха сами и Черчеве почти изнасили горкото момче.

– Е, той не се дърпаше.

– Как да се дърпа? Тя му е трета майка. Можеш ли да от­кажеш на майка си?

– Ама срамота е бе, Дойне.

– Имало да става. Обаче съседката Емфие надникна през прозореца, видя ги какво правят и сега се чуди дали да не каже на Кемал.

– Ох, дано не му каже, щото той ще ги утрепе и двамата. Ти какво ще готвиш днеска?

– Днес ще правя бутче от антилопа попска яхния.

– Аз пък сложих да готвя крокодилска опашка по родоп­ски върху канапе от фетучини.

 

2 ЮНИ

Какини Донкини ни поканиха в читалището да гледа­ме артистичната изява на Културослав. Решил е да става стендъп комик и днес му е първото излизане пред публика.

– Какво е стендъп комик? – попитаха майкини.

– Ами това е човек, който излиза пред публиката с един микрофон – обясни кака Донка. – И започва да говори някак­ви глупости, а хората му се смеят. Сега е много модерно. В София вече сума ти хора били стендъп комици и изкарвали луди пари. Елате довечера в осем и ще видите. Култи вече цяла седмица репетира, много е добър.

Та приготвихме се ние, издокарахме се с официалните анцузи и отидохме в осем часа в читалището.

В салона имаше двайсетина човека – Цумето, Колю Ден­кин, Сиса и Нела, буля, Радка Папазова, Теко Гаванозов, Чуди, учителят Николов, стрина Райна, Любчо, Сандрония, Митюрина, шурето, Желязко на бабини Дойнини и ние. На първия ред бяха седнали какини Донкини, много развълну­вани.

Културослав излезе облечен в черен панталон и черна фланелка „Филип Плейн“. На лицето си нямаше почти ни­какъв грим, само дискретна очна линия. Взе микрофона и започна:

– Здравейтеее... аз съм Култи и тази вечер ще ви скъсам от смях.

– Давай, маме! – окуражи го от първия ред кака Донка.

– Начиии, казвам се Културослав – представи се стендъп комикът.

– Знаем – обади се Желязко на бабини Дойнини.

– Бе ние знаем, ама Култи репетира за софийските клу­бове – обясни кака Донка. – Там все още не го знаят.

– Културослав не ми е истинското име, а е псевдоним – обясни артистът. – Истинското ми име е Джъстин Бийбър, ха-ха. Шегувам се.

Никой не се засмя на шегата освен какини Донкини.

– Не знам защо родителите ми са ме кръстили така – при­зна си Култи. – Може би защото са знаели, че някой ден ще застана тук пред вас и ще трябва да обяснявам какво означа­ва името ми, ха-ха.

Никой не се засмя.

– Всъщност аз си харесвам името – излъга Култи. – Културо-слав. Слава на културата. Звучи много изискано, освен когато майка ти те вика да те бие. Представяте ли си как звучи: Културославе, ела тук да ти плесна два шамара.

– Кога съм те била бе, маме? – изстена кака Донка.

– Шегувам се. Майка ми никога не ме е била. А трябва­ше.

Цумето изръкопляска. Културослав не му обърна внима­ние и невъзмутимо продължи:

– Тази сутрин се събудих, отидох да си измия зъбите, но четката ми за зъби я нямаше. Наложи се да си измия зъбите с чужда четка. Разказах на баба ми, а тя ми каза: о, това е нищо. Аз пък вчера сутринта не можах да си намеря зъбите, та по погрешка измих зъбите на дядо ти, ха-ха.

Никой не се засмя.

– Това е всичко от мен, приятели – каза Културослав. – Благодаря ви за аплодисментите. Приберете се вкъщи и направете нещо, което отдавна не сте правили. Например – изкъпете се. Ха-ха-ха.

Какини Донкини започнаха бурно да ръкопляскат. С майкини бяхме леко озадачени, но и благодарни, че програ­мата беше кратка. А най-хубавото е, че вече научихме какво е стендъп комик. Това е човек, който излиза пред публика и сам се смее на шегите си.

Снимка: Ciela