Нобеловият лауреат за литература през 2023 г. Юн Фосе каза, че е "изключително развълнуван, дори уплашен", съобщи Ройтерс. "Гледам на това като на награда за литературата – преди всичко и най-вече литература, която е извън други съображения", каза още норвежкият писател.

Фосе, който е на 64 години, е автор на пиеси, проза и поезия. Той пише на по-малко разпространената официална версия на норвежкия език. По думите му Нобеловата награда е признание за неговия език и за движението, което го промотира. Тази официална версия на норвежкия е позната като "нов норвежки" и се използва от около 10 процента от населението на Норвегия. Развива се през 19-и век на основата на регионални диалекти и се превръща в алтернатива на доминиращия датски език. Доминацията на датския е следствие от 400-годишния съюз между Дания и Норвегия, припомня БТА.

Юн Фосе твори от 40 години и е автор на повече от 20 пиеси, на множество романи, есета, стихосбирки и детски книги. По думите на неговия издател творчеството му е издадено на повече от 40 езика, а постановките по неговите пиеси са над 1000.