Натали Портман е само на 19 години, когато е избрана за главна роля в театрална постановка заедно с актьори като Кристофър Уокън, Мерил Стрийп, Джон Гудман и Филип Сиймур Хофман.

Тя е трябвало да се превъплати в образа на Нина от пиесата "Чайка" на Антон Чехов. Режисьор на сценичната интерпретация е бил Майк Никълс, за когото Портман си спомня на страниците на нова биографична книга "Майк Никълс: Живот".

"Бях само на 19 и никога не бях играла роля, която иска сериозна подготовка, освен Ане Франк. Гледах как Филип Сиймур Хофман си записва въпрос след въпрос в един тефтер, а Мерил Стрийп просто си измисляше песни в случай, че героинята ѝ реши да запее."

Страхът, че тя не е на нивото на по-успелите си и възрастни колеги, я кара да потърси помощ от режисьора Майк Никълс.

"Мисля, че той беше истински феминист. Не виждаше в теб нищо друго освен творческа, талантлива, интересна личност. Качество, което липсва на голяма част от режисьорите от неговото поколение."

Три години по-късно, през 2004-а, Портман ще бъде отново режисирана от Никълс, но този път пред камера - в драмата "Отблизо".

Във филма има изключително напрегната сцена в стриптийз бар. В книгата пише: "С Портман Никълс бе наистина грижовен. Той внимателно подготвя сцената в клуба и намалява голотата в нея по молба на актрисата. "Той искаше да види голия ми задник дори по-малко от баща ми", казва Портман в тогавашно интервю.

"Отблизо" води до първа номинация за "Оскар" за актрисата. "Това, което той направи за мен... Дано аз имам възможността да бъда от такава помощ за някой, който тепърва започва."

Портман обобщава, че Никълс е единственият "по-възрастен мъж, който е бил мой ментор и го е правил, без да ме плаши с поведението си."

Никълс почина на 83-годишна възраст през 2014-а година. Сред най-известните му филми са "Абсолвентът", "Клетка за птици" и "Работещо момиче".