Броени дни остават докато „Мулан“ тръгне по кината. Игралната версия на любимия анимационен филм е един от най-амбициозните проекти на „Дисни“ тази година, но премиерата му беше забавена със шест месеца заради пандемията и почитателите на легендарната жена войн вече изгарят от нетърпение да се срещнат с нея на големия екран. Това, което много от вас може би не знаят е, че историята на Мулан е една от най-популярните и многократно интерпретирани легенди в китайския фолклор. Преди да ви запознаем подробно с нея напомняме и за нашата игра със страхотни награди. Новия въпрос ще намерите в края на текста. Четете внимателно, защото това ще ви помогне да отговорите правилно.
вж. Пълни условия към играта
вж. Описание на наградите  

Снимка: Форум филм

Победителите, дали верен отговор на първия въпрос, са:

Оригинални ветрила

1. Доротея Николова
2. Зорница Даркова
3. Цветелина Цветанова

Оригинални платнени чанти

1. Таня Попова -
2. Юлия Георгиева
3. Яница Великова

Оригинални тефтери

1. Анастасия Янева
2. Цанка Златкова
3. Величка Найденова
4. Диана Шаркова

Оригиналната легенда за Мулан

Историята на Мулан има няколко версии и се разказва като приказка от китайците, но най-ранните известни сведения за нея са от 4-5 век. Тя е персонаж от китайка поема, наречена „Балада за Мулан“, чиито оригинал вече е загубен, но е стигнала до нас благодарение на друг ръкопис от 11-и век.

Снимка: Wikipedia

В оригиналната история, също като в анимационния филм от 1998 г., Мулан научава, че китайската армия събира мъже, които да отидат на война. За да не мобилизират баща ѝ, който вече е стар и със сигурност ще бъде убит, Мулан се преоблича като мъж и се представя за син на баща си. Въоръжена с меча на предците си, Мулан влиза в армията, за да се сражава срещу племената, които атакуват империята.

Тя прекарва години на бойното поле и се влюбва в един от останалите войници. Когато му разкрива, че е жена, той отвръща на чувствата ѝ и двамата мечтаят един ден да се оженят.

След като прекарва 10 години в армията, Мулан става генерал и вече доста от останалите войници са наясно, че тя всъщност е жена. Веднъж, преди една много тежка битка, Мулан излиза на бойното поле облечена в женски дрехи и разкрива пред всички, че е жена. Когато виждат, че сред тях има жена, готовността на войниците да се бият се повишава и те печелят битката.

След 12 години служба и много военни успехи, Мулан се изправя пред самия император, който я поздравява и ѝ казва, че ще ѝ даде каквато награда пожелае. Тя иска само едно – кон, с който да се прибере в родния си дом.

Снимка: Wikipedia

Когато Мулан пристига вкъщи, научава, че баща ѝ е починал. Поемата за Мулан завършва много по-трагично, отколкото анимационния филм. В нея младата жена е нещастна, че е изгубила баща си и любовта на живота си, а спомените от бойното поле я преследват в кошмарите ѝ. Самотна и неразбрана от никого, Мулан отнема живота си.

По всяка вероятност Мулан е само легенда, а нейното име означава магнолия - това цвете е един от най-древните символи на Китай. Възможно е обаче образът на жената войн да е създаден по образа на истински жени, част от китайската армия.

Около 5-и век империята наистина страда от набезите на многобройни варварски племена. Армията се нуждаела от колкото се може повече хора и макар и да не са били задължени да се включат, на жените им е било разрешено. Жените войни повишавали бойния дух на войниците и са им вдъхвали смелост.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Легендата за Мулан остава популярна в Китай вече над 16 века. През 1998 г. „Дисни“ запознаха всички с нея и Млан се превърна в героиня и вдъхновение за много момичета по целия свят. На 11 септември ни предстои да се срещнем с героинята още веднъж, благодарение на восокобюджетния игрален филм, за който се очаква да е по-близо до оригиналните истории за Мулан и да ни представи една много по-достоверна картина на древен Китай.