Какво се иска от една книга, за да бъде подходяща за плажа? Да е малка, лека, с меки корици и да съдържа думата плаж в заглавието. Последното условие е на шега, но все пак го използвахме при съставянето на този списък. Описанието на сюжетите и бележките за авторите са взети от сайта helikon.bg, откъдето можете да поръчате книгите.

ПЛАЖЪТ
Джеймс Патерсън

Хермес, 2009 г.
Страници: 288
Корици: меки
Тегло: 320 г
Размери: 20x13

Сюжет
Известният модел на бански костюми Ким Макданиълс е отвлечена по време на фотосесия на Хаваите. Родителите й веднага заминават за екзотичния курорт, надявайки се да успеят да спасят дъщеря си, но дори не могат да си представят ужаса, който ги очаква там. Бившето ченге Бен Хокинс работи като вестникарски репортер и мечтае да напише роман, който да му донесе световна слава и признание. Той е изпратен да отрази случая по отвличането на прочутия фотомодел.

Авторът
Книгите на Джеймс Патерсън (р. 1947 г.) са оглавявали класацията за бестселъри на „Ню Йорк таймс” 63 пъти, а общият им тираж в световен мащаб е 220 милиона екземпляра. През 1997 г. „Парамаунт Пикчърс“ снима изключително успешен филм по „Целуни момичетата“, в който ролята на Алекс Крос се изпълнява от Морган Фрийман.

Къде да четем тази книга:
Най-добре е на Хаваите, но и на „Златни пясъци” става.

*****

КАФКА НА ПЛАЖА
Харуки Мураками

Колибри, 2015 г.
Преводач: Людмил Люцканов
Страници: 610
Корици: меки
Тегло: 472 г
Размери: 20x13

Сюжет
Кафка Тамура, син на известен скулптор, напуска дома си в Токио, за да избяга от ужасното предсказание на баща си. Старият и простодушен Наката, който убива напълно непознат човек, също решава да хване пътя. Увлечени в мащабна одисея, в едно кошмарно пътуване из лабиринтите на човешката душа, двамата герои се сблъскват по пътя си с хора и котки, с риби, които падат от небето и с много други привидно невероятни неща и събития.

Авторът
Харуки Мураками е роден през 1949 г. в Киото. Завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се установява в Принстаун и в продължение на четири години преподава в местния университет. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света.

Къде да четем тази книга:
Някъде на тихо, защото е хубава, многопластова.

БУДИСТКИ ПЛАЖ
Васил Георгиев

Жанет-45, 2008 г.
Страници: 132
Корици: меки
Тегло: 160 г
Размери: 20x13

Тук успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретро-стилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“; “Варианти на падащо коте“; “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.
Борис Минков

Къде да четем тази книга:
На къмпинга.

*****

ПЛАЖЕН МАСАЖ
Свен Линдсен

Скалино, 2014 г.
Страници: 124
Корици: меки
Тегло: 100 г
Размери: 12x19

Сюжет
"Плажен масаж" разказва историята на един мъж, който излиза от дома и тръгва към непознато място, за да осъзнае какво иска. Историята се отличава с това, че домът е хладната Швеция, а непознатото място – летният и неспящ Слънчев бряг.


Фрагменти от читателски коментари за книгата:
Антония
Подведен от заглавието, очаквах в тая книга да има повече секс...

Мариета
На мен не ми хареса никак, като оставя това настрана, самата книга ми е неясна. Началото е интригуващо, но нататък... всичко е предвидимо и, честно казано, за мен – безинтересно...

Александър
Хейтъри много хаха. Първо, че не оценявате труда на човека, след това се съмнявам, че сте я прочели. Историята е изключително истинска...

Къде да четем тази книга:
На Слънчев бряг, то е ясно!