Знаковият за австралийската рокендрол сцена Мик Харви, съосновател на The Bad Seeds, Birthday Party и The Boys Next Door, работил рамо до рамо с Ник Кейв повече от четвърт век, идва за първи път в София със соловото си творчество. И с "дясната си ръка" - мултиинструменталиста от Мелбърн Джей Пи Шайлоу (тук китара и беквокали), Глен Люис от The Cambodian Space Project (бас) и Стив Шели, познат на публиката от Sonic Youth, разбира се, на барабаните. 

Снимка: L.J.Spruyt Photography

Това сборище на гиганти ще представи в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* от 21:00 до полунощ на 29 октомври (вторник) всъщност две програми: първо песните на Джей Пи Шайлоу от излезлия този месец нов негов албум "Invisible You" (където Харви е клавирист), и веднага след това – богата програма от 40-годишната музикална история на Мик Харви.

Това означава солово творчество от последните му албуми като певец и автор на песни: "Sketches From The Book Of Dead" (2011), "Four (Acts Of Love)" (2013) и "The Fall And Rise Of Edgar Bourchier And The Horrors Of War" (2018) – съвместно дело на Харви и Кристофър Ричард Баркър, създали заедно фикционалния образ на Едгар Буршиер, поет от времето на Първата световна война… Но също така, разбира се, ще има и песни от четирите албума на Харви, интерпретиращи творчеството на митичния Серж Генсбур, филмова инструментална музика, а (надяваме се) и някоя и друга песен от репертоара на The Bad Seeds.

Снимка: L.J.Spruyt Photography

След като напуска Ник Кейв & The Bad Seeds преди десетилетие, Харви работи усилено и със съименничката си (без роднинска връзка) Пи Джей Харви – достатъчно е да споменем само албумите й "Let England Shake" (2011) и "The Hope Six Demolition Project" (2016), а тя самата композира за Мик песента "Slow-Motion-Movie-Star" (записана от него още през далечната 2007 г.) Джей Пи Шайлоу пък, който освен китарист и певец е още удивителен цигулар, акордеонист и органист, е откритие за световната сцена, направено от самия Роуланд С. Хауърд.

Събитието се организира от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР, който същата седмица чества 11 години от създаването си, а Мик Харви е третият, и най-значим засега член на Ник Кейв & The Bad Seeds, който гостува на фестивала (припомняме множеството участия на Хюго Рейс, и скорошния гастрол на бруклинската индийка Шилпа Рей, откритие на Ник Кейв за голямата сцена).

Билети по 28 лв има онлайн  в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа в деня на концерта ще са по 30 лв.

А сега един специален подарък за публиката на "Аларма" - безплатен концерт на Анна Бо и Nocktern в Малката зала на клуб *Mixtape 5* (от 19:30 до 21:00ч. на 29 октомври, същия ден) за отваряне на вечерта за Мик Харви и Джей Пи Шайлоу в Голямата зала, където началото е непосредствено след това - в 21:00ч.

Анна Бо е сред най-интересните имена на новата българска инди-дрийм поп сцена. Академична пианистка, сингър-сонграйтър (автор на текстове, не по-малко забележителни от музиката в песните й), диджей-селектор и откривателка на нова музика, а от тази година част от екипа на Falshimento.

Краткометражното издание на Анна Бо "Dark Days", първо от албума й "Songs Of The Melancholic Princess" насам, излиза паралелно на касета и в bandcamp в деня на концерта. С Анна Бо ще излязат и оригиналните членове на квартета й Георги Малчев (китари) и Иван Шентов (бас), а специален гост на барабаните ще бъде Деян Драгиев-Даката, който свири на повечето от песните в дебютния й албум.

На сцената преди Анна Бо ще свири и друг клавирен герой от по-интересната нова българска сцена – Nocktern (Стоимен Стоянов).