Йоланта Делибозова е завършила Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". От 1994 г. работи като оркестрант в Софийската филхармония, а от 2015 г. вече може да я срещнем и на концерти в Германия, където тя наскоро се премести да живее. Голямата страст на музикантката е готвенето, която наследява от баба си. Йоли обича да експериментира и да интерпретира по свой начин видени и чути рецепти. В България е позната от предаванията "Вкусно с Йоли" и "Юлисима".

Здравей, Йоли, знаем, че от известно време живееш в Германия – разкажи какво се случва с теб?

Здравейте. Да, от няколко месеца съм в Германия. Усилено уча немски и се занимавам със сладкарство. Разбира се, свиря. Този месец има много работа. В Германия започна първият Адвент и всичко е много празнично. Има различни културни събития, в които участвам активно. На 20-и декември имам концерт в една църква във Веслан.

Какво те води насам, има ли по-специална причина да си в България?

Благодаря от сърце на IKEA, че отново ме покани да бъда водещ на вкусния коледен празник, който организира всяка година за децата. Точно това е и причината да си дойда. Само ми е много мъчно, че ще съм си вкъщи само за два дена. За съжаление веднага след нашето празнично шоу в IKEA се връщам в Германия, защото съм на курс.

Ти традиционно участваш в кулинарни събития в IKEA – какво да очакват посетителите на магазина този път от теб?

Това, което правят IKEA всяка година наистина е страхотно. Откровено мога да кажа, че е най-приятното преживяване, което съм имала през годините. Затова с радост се отзовах отново на поканата им. В IKEA и тази година отново ще правим джинджифилови къщички, ще печем и украсяваме сладки. Не може без това! Толкова се радват децата на къщичките и сладките, страхотни сладури са! Разбира се, приготвила съм и нови изненади. Ще има и нещо солено. Заедно с децата ще правим вкусни сандвичи-елхи. За родителите имам една симпатична идея как да направят и подарят на близки и приятели вкусна изненада в буркан. И тъй като идвам от Германия, реших да покажа как се прави коледен щолен. Разбира се, децата и родителите ще могат да го опитат.

Какво е типично за коледните сладкиши в Германия, различни ли са тези, които приготвяме тук?

Вече споменах за щолен. Ще разкажа малко по-подробно за него в неделя, докато демонстрирам как се прави. В Германия има много видове сладкиши с мак или бадемово брашно. Традиционен за Коледа е и лебкухена. Прилича донякъде на нашите меденки. Тези сладкиши ги има в различни варианти. Бадемовият марципан също е на голяма почит. От него правят различни сладки, които наистина са много вкусни. Коледата в Германия не минава и без печените ябълки и греяното вино. Навсякъде ухае на коледни подправки – звезден анасон, канела, карамфил, джинджифил, портокалови корички.

Кога ще можем да се насладим на твоите кулинарни умения в IKEA?

Имам удоволствието да поканя моите малки приятели и родителите им в неделя на 6-и декември точно в 11:00 в IKEA. Ще се забавляваме страхотно и обещавам, че ще бъде много весело и вкусно. Очаквам ви!