Наричана първата бизнес дама на своето време, мадам Барб-Никол Понсарден Клико признава само едно качество за своето шампанско – най-доброто. Тя открива метода ремюаж и първа създава шампанско, чисто като сълза.

От първия момент в Бузи, Барб е завладяна от гледката на стелещите се лозя. Омъжена за Франсоа Клико, производител и търговец на вино, тя постепенно научава всичко за отглеждането на лозята и изкуството да създава вино. Когато съпругът ѝ умира внезапно, Барб не се колебае дълго, преди да вземе своето решение. С неукротимия си предприемачески дух тя застава начело на една компания, която въпреки всички трудности ще превърне в истинска империя.

Освен романизирана история за Барб Клико, книгата "Кралицата на шампанското" представлява и роман за шампанското. Научаваме ненатрапчиво за вегетативния цикъл на лозята, за работата на лозари и винари, за етапите на производство на шампанско. И за тайните експерименти и нововъведения на Барб, които ѝ позволяват да направи шампанското "Клико" кристално чисто и ароматно. Един френски критик пише: "Този роман припомня и призрачната лекота на удоволствието от дегустацията, мимолетното щастие, което пощипва езиците насред суровото битие..."

Фабиен Моро е френски историк и писател. Идеята за книгата "Кралицата на шампанското" се заражда, след като Моро открива стари бутилки "Вьов Клико" сред плаж на Балтийско море. С достъп до архивите в къщата на Барб Клико, Фабиен Моро представя истинската история на една изключителна жена.

Снимка: Издателство Ера

Следва откъс от романа.