„Когато напуснахме Куба“ е втората книга на Клийтън, която следва успеха на „Догодина в Хавана“ – дебютния ѝ роман, който се нареди сред най-продаваните книги на "USA Today и спечели вниманието на литературния клуб на Рийз Уидърспун през изминалата година. „Идеята се зароди още докато пишех „Догодина в Хавана“, споделя Клийтън. "Образът на Беатрис изкристализира толкова ясно пред очите ми, че вече знаех какво ще пише в първата глава на следващия си роман – „Когато напуснахме Куба“, допълва още тя.

Снимка: Егмонт

Революцията отнема всичко на Беатрис Перес – приятелите, роднините, любимия ѝ остров. Вербувана от ЦРУ, тя се вмъква в близкото обкръжение на Фидел Кастро и се впуска в опасния свят на шпионажа. Докато ураганът на Студената война се вихри край бреговете на Флорида, Беатрис е въвлечена в политическия сблъсък между Куба и САЩ.

Към това се прибавя и драмата на любовната ѝ афера с високопоставен член на американския сенат. Непрекъснатите обрати в историята разкриват лутанията и съмненията на Беатрис, която е принудена да направи своя избор. Дори един погрешен ход може да ѝ струва всичко – не само родния остров, но и любовта на живота ѝ...

"Publisher’s Weekly" определя „Когато напуснахме Куба“ като красиво написан роман, който напълно пренася читателите в друго време и на друго място. „Прекрасна атмосфера, почит към миналото на една страна, вибриращи емоции на всяка страница… Историческите събития в романа се преплитат с шпионския сюжет, с пътуването към себепознанието на главната героиня, разкъсвана между любовта ѝ към две държави, които нарича свой дом“, отбелязва Карън Уайт, бестселър автор на "The New York Times". Колегата ѝ по перо Шели Ноубъл споделя: „Невероятна история, изпълнена с любов – към един мъж, към една страна, към отнетото минало и неясното бъдеще… Книгата направо ме помете!“.

Снимка: Егмонт

Коя е Шанел Клийтън? Американка с кубински произход, израснала с истории за изгнаничеството на семейството си след Кубинската революция. Автор на бестселъри на "USA Today". Интересува се от история и политика, завършва Американския университет в Лондон със специалност в областта на международните отношения. Притежава магистърска степен по международна политика от London School of Economics & Political Science. Шанел Клийтън е и дипломиран юрист. Обича да пътува, живяла е на Карибите, в Европа и в Азия.

Повече информация за „Когато напуснахме Куба“, заглавие от импринта „Анишър“, можете да намерите в сайта на издателство „Егмонт“