"Елен Делфорж и Кантен Гребан създават не просто книги, а изкуство", споделя писателката и илюстратор Нуша Роянова, която се влюбва в творчеството на двамата млади белгийци и решава да запознае с него и българската публика. Нейното издателство вече ни даде тази възможност с книгите "Мама" и "Любов".

Как се роди любовта към изкуството? Винаги ли сте мечтал да бъдете художник или имахте други детски мечти?
Да, винаги съм искал да бъда художник, но като дете исках да рисувам комикси, след това да бъда архитект, после пък да рисувам портрети... Накратко, винаги нещо свързано с рисуването.

От "Любов"


Като дете сте обичали да четете комикси. Имате ли любим супергерой от комикс и кой е той?
Да, разбира се, че си имах любимци, но с възрастта те се променяха. В детството ми се впечатлявах особено силно от работите на Франкен (Андре Франкен - белгийски автор на комикси, чиито най-известни герои са Гастон Лагаф и Марсупилами – бел. пр.), а в по-зряла възраст от Лоазел (Режис Лоазел - френски автор на комикси, особено познат с поредицата „В търсене на птицата на времето” – бел. пр).

Знаете ли за успеха на книгите “Мама”, “Любов” и “Приказки” от Андерсен сред българските читатели и почитатели на изкуството? Бихте ли посетили България някой ден?
Досега не съм посещавал България. Разбира се, много се интересувам от приема на книгите ми в чужбина. „Мама” наистина има голям успех в България. БЛАГОДАРЯЯЯ!

Доказано успешен е тандемът ви с Елен Делфорж. Как се запознахте? Разкажете ни малко подробности от кухнята във връзка с работата по двете ви книги.
Познавам Елен, защото ми е ... снаха! Имах възможността да открия таланта й чрез нейните журналистически публикации и по време на семейните ни сбирки. Начинът ни на работа е следният: аз правя рисунка, като се водя единствено от своето вдъхновение и без да съм съвсем наясно какво точно се случва в нея, и щом е готова, я предавам на Елен, която с целия си талант измисля история около нея. Понякога нейният разказ ме изумява, тъй като съвсем не е онова, което съм искал да изразя, но всеки път е удивително.

От "Любов"

Имате ли план или идея за трети съвместен проект?
Мислим по това. Но... е тайна!

Предпочитате да рисувате с акварел и традиционни техники. Обмисляли ли сте да експериментирате в сферата на дигиталните илюстрации?
Използвам само акварел за крайната реализация, но по веме на търсенията и на скицирането си служа и с таблет.

По какво работите в момента?
Работя върху една история за по-малките. Въпреки това, влагам същото внимание и взискателност, както във всичките си проекти.

С какво бихте се занимавали, ако не бяхте избрали рисуването за ваш професионален път?
Много добър въпрос... Много обичам музиката. Сега уча пиано, но 15 години съм свирил на китара, а (много) набързо минах и през банджото и саксофона...

Превод интервюто от френски: Зорница Китинска

Кантен Гребан е роден през 1977 г. в Белгия. Завършва специалност Илюстрация от института Сейнт Люк в Брюксел. Започва да работи като детски писател и илюстратор през 1999 г. Познат е и на българските деца с илюстрациите си на "Приказки" на Андерсен, която издателство "Дъбови листа" публикува през 2019 г. Има издадени над 50 книги. През 2000 г. е отличен с престижната награда Saint-Exupéry за художествената си работа по книгата Les contes de l’Alphabet. Гребан свири на китара в различни джаз формации.