Общинските власти в Прага заявиха, че ще позволят на родената в Русия оперна певица Анна Нетребко да изнесе концерт в града, но само ако украинското посолство в страната е съгласно.

Заместник-кметът на чешката столица Иржи Поспишил заяви пред информационната агенция ЧТК, че иска първо да се консултира с посолството на Украйна. След това ще бъде решено дали да се препоръча отмяна на концерта.

Изявата на Нетребко е насрочена за 16 октомври в Прага, уточнява БТА.

Заместник-кметът подчерта, че отношението на Украйна към концерта ще бъде от решаващо значение. "Оперната певица е в списъка на хора, на които са наложени санкции заради Украйна. Ако впечатлението ми се потвърди, представлението трябва да бъде отменено”.

Нетребко, Путин и диригентът Валери Гергиев при откриването на обновения Мариински театър в Санкт Петербург, май 2013 г.
Снимка: Getty Images

Агенция ЧTK посочва, че сопраното от години живее в Австрия, но в миналото е подкрепяла кандидатурата на Владимир Путин за президент на Русия.

Допитването на чешките власти до Украйна е в контраст със скандалната поява на руската посланичка Митрофанова в Пловдив за честването на Съединението през 2022 г. Русия обяви България за неприятелска държава и появата на Митрофанова точно зад президента Радев бе доста конфузно.

Впоследствие се оказа, че общинската администрация в Пловдив, оглавявана от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ), е изпратила поканата към Митрофанова. Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат всяка година до „целия дипломатически корпус“, като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня. От президентството не потвърдиха тогава дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали президентът е знаел предварително за нея. 

51-годишната Нетребко е една от най-големите оперни звезди през последните 20 години. Тя дебютира в престижната Метрополитън опера, Ню Йорк, през 2002 г. като Наташа във „Война и мир“ на Прокофиев. Дебютът й във Виенската Щатсопера бе година по-късно в „Травиата“ (Верди).

На 26 февруари 2022 г. Нетребко се изказа против нахлуването на Русия в Украйна, но така и не се разграничи от Владимир Путин. Това принуди много театри по света да анулират договорите си с нея.

На 30 март 2022 г. Нетребко направи второ изявление, в което вече се дистанцира от Путин. В Русия тя бе заклеймена като предател, спектаклите в родината й бяха отменени, а някои депутати пожелаха тя да върне получените държавни отличия.

22 юли 2022 г. Протест в Бавария срещу предстояща изява на Нетребко в Регенсбург
Снимка: Getty Images

Нетребко възстанови участията си на някои западни сцени, но често е посрещана от протестиращи хора, недоволни от близките й отношения с Путин в миналото.

През юни 2023 г. тя пя в „Аида“ (Верди) на откриването на 100-ия фестивал в Арена ди Верона, Италия.