- Какво слушаш?

- Иво Димчев.

- Наистина, той пее?

Сериозно, как да възприемаш Иво Димчев? Как да се ориентираш в целия този водосбор от таланти, които преливат от един-единствен човек на сцената? Как да го осмислиш накратко? Най-известният български пърформанс артист в света, който кани зрителите да участват и да моделират пряко собствените му спектакли. Многоликият - хореограф, художник, автор на текстове. И, разбира се, талантливият певец, който дебютира преди месец не къде да е, а на високата трибуна на "Фолкстеатър" във Виена, обирайки овациите и на критиците, и на публиката, и двете свикнали на качествено културно съдържание.

Снимка: Иво Димчев - Скулптури

Сега Иво Димчев и неговите музикални "Скулптури" пристигат в България. Това няма да бъде типичен премиерен концерт, в който един човек ще стои зад микрофона и ще се поклаща в ритъм, а групов пърформанс на живо с танцьори и хореографски изненади за "категорична визитация на Мадона формата". Това ще бъде чиста проба Иво Димчев и за слушане, и за гледане. Ако щете – и мелодична провокация към образа, стереотипите и отношението, които мнозина от нас са изградили за него.

Снимка: Иво Димчев - Скулптури

За първи път пред родна публика той ще изпее песните от първия си студиен албум в рамките на десетото издание на фестивала ONE DANCE WEEK. "Скулптури" събира авторските песни от спектаклите на Иво Димчев, а резултатът е лирична, искрена и докосваща музика. Музика, заради която да се развълнуваш. И да се разплачеш. Напълно неочаквано.

Албумът включва песните, които артистът сам е писал и/или импровизирал по време на неговите спектакли в различни точки на света. Макар и извадени от контекста на десетките му представления, песните образуват завършена самостоятелна творба с поп и оперни елементи. Пианото обезоръжава моментално, а гласът на Димчев извира, сякаш слушаме не първи, а пореден албум от някоя сериозно тренирана от вокални педагози звезда. 

Със "Скулптури" Иво Димчев вае разголваща музикалност и засяга теми като любов и завръщане у дома. Неслучайно "Файнейшъл Таймс" пише, че "красивото му пеене напомня глас от стара плоча - затрогващо далечен". Далечен, но същевременно близък и разпознаваем, защото някои от парчетата вече са станали по-известни от пърформансите, за които са предназначени, например "I-CURE".

Нямаме търпение да чуем Иво Димчев в Пловдив, защото сме убедени, че той, както всеки друг път, е подготвил с какво да ни сръчка. Графикът му е доста натоварен – Букурещ, Барселона, Лондон, Ню Йорк... И не е ясно кога отново ще възможност да го видим в България. А пък и Пловдив винаги е страхотна дестинация за посещение, така че може само да спечелим. Есен, Пловдив и просто Иво Димчев. 

Гледайте спектакъла "Скулптури" на 30 септември в пловдивския Дом на културата "Борис Христов" от 19:30 ч., който е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Новият албум "SCULPTURES" на Иво Димчев излиза на 28 септември.