Интересна изложба ще представи Националната галерия Квадрат 500, посветена на художниците Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод. Изложбата може да бъде посетена до 25 октомври.

В залите на галерията могат да бъдат разгледани три оригинални творби, богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка - благодарение на партньорство с трима частни български колекционери на съвременно изкуство.

Кристо и Жан-Клод винаги и изцяло финансират своите проекти в публичното пространство чрез продажбата на подготвителни скици и рисунки, колажи и ранни произведения, без каквото и да е спонсорство или дарения.

Проектите им стават възможни след често дълъг процес на преговори и постигнати договорености с държавните и местните организации, със съгласието на частните собственици, когато има такива и при спазаване на екологичните изисквания и норми.

Световноизвестният български скулптор и художник Кристо почина на На 84-годишна възраст на 31 май 2020 г. Неговата съпруга и творческа партньорка Жан-Клод почина през 2009 г.

"Кристо живя своя живот на пълни обороти – не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но реализирайки го", написаха неговите сътрудници в официалната му Фейсбук страница.

Научете повече за проектите "Мастабата", "Над реката" и "Обградените острови", които ще бъдат представени в Националната галерия Квадрат 500.

МАСТАБА

"Мастабата" близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби е замислена през 1977 г. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племеници. През 1979 г. те посещават за първи път Обединените арабски емирства. При следващите си пътувания установяват трайни приятелства с жители на Абу Даби. Развитието на проекта преминава през различни фази, свързани с независимите едно от друго проучвания на инженерни екипи от няколко страни, както и с анализирането на социалните и икономическите аспекти на реализацията. "Мастабата" е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена в духа на ислямската архитектура, тя ще бъде с височина 150 м, дължина 300 м и дълбочина 225 м между наклонените под 60 градуса стени. Цветовете и разполагането на 410 хил. стоманени варели за нефт с вместимост от 55 галона всеки са избрани още през 1979 г.

НАД РЕКАТА

Визията на Кристо и Жан-Клод за "Над реката" датира от 1992 г. и включва 9,5 км бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална "завеса" над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо. През август на 1992, 1993 и 1994 г. Кристо и Жан-Клод и техният екип изминават 22 530 км из Скалистите планини в САЩ. Проучват осемдесет и девет реки в седем щата и набелязват шест възможни места. След ново посещение през лятото на 1996 г. се спират на река Арканзас в Колорадо. Кристо получава през 2011 г. всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. Но през 2012 г. местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на САЩ. Тези действия, в които Кристо вижда и политически аргументи, повлияни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са причината през януари 2017 г. той да обяви, че спира да работи по реализацията на проекта.

Инсталацията "Обградените острови" на Кристо и Жан-Клод в залива Бискейн, Маями, САЩ
Снимка: Национална галерия / National Gallery

ОБГРАДЕНИТЕ ОСТРОВИ

Невероятната като визуален ефект огромна инсталация "Обградените острови" в залива Бискейн, Маями е реализирана през 1983 г. Единадесет от островите в залива са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и "плува" върху повърхността на водата. В продължение на две седмици "Обградените острови" са били видени и преживени от брега, по вода и от въздуха. Сияещият розов цвят на плата, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите острови, е избран така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.