Зария Форман е художничка от Бруклин. Това обаче, което я прави по-различна от всеки друг майстор на четката е, че тя просто не си служи с такава. Единствените "инструменти", с помощта на които Зария създава своите уникални реалистични светове върху платно, са пастелите, кредата и… собствените й ръце.

Вдъхновение за мащабните си композиции, които ще видите по-горе в галерията, авторката им черпи от личните си впечатления и скиците, които тя прави по време на експедициите си по света. Езера и брегове, морски стихии и урагани са сред темите в картините й, впечатляващи с невероятно силния си и въздействащ реализъм.

Сред най-магнетичните творби на Зария е серията й реалистични картини на гранландските ледове. С тях тя цели да се обърне по-голямо внимание на глобалното затопляне, като част от средствата от продадените й картини отиват за борба с климатичните промени.

Именно тези творби Зария посвещава на покойната си майка, чиито живот преминава във фотографиране на далечния северозападен бряг на Гренландия. Голямата мечта на майка й е била да повтори пътуването на американския художник Уилям Брадфорд през 1869 година, но болестта, която я покосява, не позволява това и тя си отива, оставяйки след себе си единствено красивите си фотографии на смразяващите с великолепието си айсберги.