Пъстра графити гора изникна в неделя, 19 май около паметника на Съветската армия в София.

25 от най-добрите графити художници у нас изрисуваха 50 дръвчета от специално изработени еко материали. Те бяха създадени в рамките на инициативата Graffiti Forest. Целта й е да покаже, че всеки може свободно да изразява себе си, като същевременно проявява загриженост към околната среда.

240 литра боя бяха използвани за създаването на гората, чиято обща площ е 195 квадратни метра, изпъстрени в 14 различни цвята. Всички 600 флакона, използвани по време на графити феста ще бъдат предадени за рециклиране. По този начин организаторите още веднъж ще покажат колко важно е днес да си отговорен към околната среда.

Стотици малки и пораснали деца на възраст от 3 до 63 години преминаха през специалната графити работилница в шатрите на площада. Там почитателите на природата и съвременното ърбан изкуство усвояваха техниките на спрея и създадоха графити със свой собствен дизайн.

Под вещото ръководство на графити артистите те изрисуваха 1000 мини дръвчета, 1000 тениски и 500 значки. Настроението им се подгряваше от миксовете на DJ Dimonds и откритите денс уроци на Flava House. На специалната хип-хопа сцена запалени 10-11 годишни малчугани не само заимстваха стъпки от професионалистите, но по-късно показаха и завидни денс и брейк умения.

Уникалната експозиция ще бъде изложена в продължение на месец на централни места в столицата, като след паметника на Съветската армия, гората ще изникне отново край езерото Ариана, а оттам ще се отправи към градината на Народния театър и други кътчета за отдих.