Шведското трио Dirty Loops ще оглави сцената на 7 юли, първата от трите вечери на фестивала "A to JazZ" в Южния парк на София. Стилът им - фюжън от поп, класика и джаз, привлича интереса на Андреас Карлсон и Дейвид Фостър. В резултат на това се ражда дебютния им албум "Loopified", а през 2015-а подгряват "Maroon 5" по време на световното им турне. Броени дни преди фестивала разговаряме с вокалиста на бандата Йона Нилсън, за да ни разкаже за най-новия си музикален проект, какво го вдъхновява, както и за лудите моменти с останалите момчета от бандата.

Какво да очакват българските ви фенове по време на "A to JazZ" след няколко дни?

Може да очакват много любов и енергия на сцената, както и добро шоу с много музика и забавление.

Какво те вдъхнови да започнеш да се занимаваш с музика от ранна възраст?

Родителите ми, защото и двамата са музиканти. Започнах да пея в хор, когато бях много малък, като оттам се роди и интереса ми към музиката. Също така започнах да свиря на пиано когато бях на 11 години.

С момчетата от Dirty Loops сте направили много кавъри на песни като "Just Dance" на Лейди Гага, "Wake me up" на Авичи, както и "Rolling in the Deep" на Адел. По какъв начин избирате песните, на които да направите кавър?

Първо разглеждаме хитовете, които са в Топ 40 на класациите. След това ги слушаме, за да разберем дали имаме визия как да интерпретираме конкретната песен и мислим дали може да се получи добре.

Получавате ли обратна връзка от музикантите, чийто песни интерпретирате?

Авичи каза, че много му харесва, както и авторът на текста на "Circus" на Бритни Спиърс. Това са засега, но не мисля, че Джъстин Бийбър ще се обади. (Смее се)

Кой ви вдъхновява?

Много е различно за всеки жанр, трудно ми е да определя един човек. Иначе бих казал Пат Матини, който промени начина, по който гледам на музиката. Майкъл Джексън също. 

Как измислихте името на бандата си?

Историята зад името ни изобщо не е така стилна. С момчетата не знаехме как да се наречем и затова попитахме един приятел за предложения и просто избрахме едно от тях, което се открои най-много. Dirty Loops е готино, мистериозно, но дори и аз не знам какво означава. (Смее се)

Кой е най-лудия момент с бандата, за който си спомняш?

Един от по-лудите моменти беше в период, когато имахме много турнета. Една от вечерите не се наспах добре, а пък трябваше да отидем в Китай за едно телевизионно предаване. Водещият ме помоли да изпълня част на "Hit me", която изисква специфична вокална техника, но не стана така трябваше, защото не си бях отпочинал достатъчно. 

С кои други музикални артисти би желал да си партнираш?

Да със сигурност. Бих искал с Пат Матини, Стиви Уондър, както и много други.

Разкажете за най-новите ви проекти. Какво да очакваме от Dirty Loops в бъдеще?

Все още не знаем. В момента го караме по-бавно, защото бяхме на турне за много дълго време, а също така работим върху втори албум, но нещата се случват много бавно. Предпочитаме да починем за малко, докато съберем позитивната енергия наново. Иначе скоро ще излезе мой соло албум, което би било интересно за феновете на бандата.