Вчера в Русия се състоя премиерата на балетна постановка, поставена на музика на "Ролинг Стоунс" и танцовите движения фронтмена на рок банда Мик Джагър.

Хореография е дело на приятелката на британския рок динозавър - 32-годишната балерина Мелани Хамрик.

8-минутното балетно представление "Червената врата" (Порт Руж), което е вдъхновено от емблематичния танцов стил на Джагър, развълнува препълнената зала на прочутия Мариински театър в Санкт Петербург.

Снимка: Getty Images

"Определено бях вдъхновенa от движенията на Мик Джагър, неговото парче "Sympathy for the Devil", той обича да танцува. Опитах се да пресъздам това усещане на любовта към танца и удоволствието, когато той е на концерт", казва Мелани Хамрик.

Приятелката на Джагър стои зад продуцирането на постановката, която включва класически парчета на "Ролинг Стоунс" като "Paint it Black", "Sympathy for the Devil" и "She's a Rainbow".

"Това е комбинация от рок музика и класически танцови стилове. Ако танцът се изпълнява от професионални балетни танцьори, той все пак е класически балетен стил, било то неокласически или модерен, но все пак е класически, ако се изпълнява от класически танцьори", пояснява Юри Фатеев, директор на Мариинския театър.

"Много е впечатляващо, интересно е да се видят песните, които всички знаем, изиграни в този стил, хореографията е оригинална, така че ми се стори много култово", допълва балетистът Никола Макай.

75-годишният Джагър е куратор на музиката за "Червената врата" и е помогнал да бъде намален списъка с хитовете на "Стоунс". Вижте повече във видеото по-горе.