Мандала е тибетска дума, която означава колело. В кръг, според определен алгоритъм, се повтарят различни по форма и размер елементи. Именно тази повторяемост и сложност на плетениците ги прави интересен модел за оцветяване. Книгите за оцветяване с мандали са новото хоби на по-възрастните, превръщайки се в хит това лято.

Оцветяването на мандали действа релаксиращо, разсейва от лоши мисли и отпуска тялото и съзнанието. Едновременно с това точността на следване на контурите спомага за повишаването на концентрацията и гъвкавата мисъл. Съчетавайки тези две неща, тази на пръв поглед "детска" дейност е истинска арт терапия.

Снимка: redtedart.com


За разлика от гоблените и плетивата, книгите за оцветяване за възрастни нямат нужда от конци, игли, ножици и прежда. Единствените допълнителни материали са цветните моливи или флумастери.

Къде може да намерите книги за оцветяване с различни фигури:

Издателство "Локус Пъблишинг" има специализирана колекция, наречена "Колоритания", която включва мозайки, мандали и витражи "Тифани" за оцветяване.

Издателство "Софтпрес" предлага на българския пазар хитовите арт книги за оцветяване на Джохана Басфорд, озаглавени "Тайната градина" и "Омагьосаната гора".

Може да изтеглите и свободно предоставени страници за оцветяване от сайта за творчество redtedart.com - тук.

Снимка: redtedart.com