Броени дни остават до откриването на CineLibri 2016 – единственият фестивал, посветен на добрите примери за пътя на думите от белия лист до големия екран.

Организаторите от Colibri отново ще предложат на публиката първокласни литература и кино и преживявания, шеговито обединени под мотото „четвърто измерение“

Ще влезем в него още на откриването на 5 октомври от 19:00 часа, където на сцената в Зала 1 на НДК преди премиерата си ще се качи безподобният и екстравагантен Фредерик Бегбеде. Той ще получи първата почетна статуетка CineLibri за умението си да превежда думите в образи, без да отстъпва от своето верую – да провокира и скандализира публиката. След церемонията зрителите ще могат да видят най-темпераментния му филм - „Идеалът”.  

Фредерик Бегбеде ще има и втора среща с публиката - на 6 октомври, отново в 19:00 часа, в кино "Люмиер", когато ще открие „99 франка” (реж. Ян Кунен; с участието на Жан Дюжарден).   

Второто издание на фестивала посреща и иконата на чешкото кино Иржи Менцел и едно от най-значимите имена на холандската проза – Арнон Грюнберг! Подарък за почитателите на ненадминатия литературен мистификатор Ромен Гари ще бъде срещата с екипа на документалния филм „Книжарят”, довел у нас Катрин Бернщайн, съсценарист и двигател на проекта. 

Преди 5 от прожекциите посетителите буквално ще влязат и ще могат да се снимат в сцени от филмите с герои от „Любовникът“, „Шери“, „Като гореща вода за шоколад“, „Обслужвал съм английския крал“ и „Геният". Преди френските филми ще се пие вино, преди британските - уиски, преди чешките - чешка бира, а преди „Като гореща вода за шоколад” ще се пие естествено топъл шоколад.

Друг ключов акцент в паралелната програма на фестивала са ателиета по сценарно писане с участието на Иржи Менцел, Арнон Грюнберг, Георги Тенев и Тео Чепилов, както и срещи с преводачи, актьори и кинокритици.

Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички съпътстващи събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com