Скандалите в българското кино не са рядкост, но има хора, които сякаш са абонирани за тях.

Такъв е Максим Генчев - режисьорът на историческата драма "Ботев", която предизвика много негативни оценки в социалните мрежи. 

Финансираната от БНТ историческа драма, посветена на революционера, бе излъчена в прайм тайма на обществената телевизия на 2 януари. Реакциите не закъсняха.

Кинокритикът Деян Статулов бе директен - "Ботев" е подигравка с Ботев и българското кино.

Суровата му оценка предизвика вълна от коментари, от които стана ясно, че някои софийски кина (Влайкова, Дом на киното, G-8, Евро Синема) изобщо не са включвали филма в програмата си. 

Интересно е да се отбележи, че и фестивалът "Златна роза" също е изключил филма от програмата си.

По данни на Националния Филмов Център "Ботев" е бил гледан от над 25 хиляди души в киносалоните.

Статулов скоро след това написа и втори пост, в който забелязва: "По времето на социалистическа България, важните исторически, поръчкови и пропагандни филми ги възлагаха на талантливи автори. #КОЙ знае защо."

Президентът на България Румен Радев е присъствал на премиерата на филма на 3 март 2021 г.

"Президентът хареса филма", каза тогава режисьорът Максим Генчев пред bTV.

Следващият проект на Генчев носи името "1349 лето Господне" и главната роля в него ще бъде изпълнена от дъщерята на Радев Дарина.

Това става ясно от пост на продуцентката Десислава Ковачева.

Писателят Георги Господинов също се включи в дискусията със цитат от последната си книга "Времеубежище", след което добави: "имаше една сцена в романа при възстановката на Априлското въстание в Борисовата градина. Възстановката трябваше да завърши с идването на кораба Радецки в езерото Ариана и слизането на Ботев и четници. реших, че е прекалено и отвъд кича, та сцената отпадна. Явно някой я е намерил"

Самият Генчев засега само публикува хвалебствени рецензии за творбата си.