Българката Ирини Жамбонас спечели наградата за Най-добра актриса на международния кино фестивал в Сараево.

Българската актриса грабна отличието за участието си във филма "В кръг" на режисьора Стефан Командарев. Наградата е придружена с парична премия в размер на 2500 евро.

"В Кръг" потапя зрителите в една вечер - привидно като всяка друга. Докато двама полицаи не намират тялото на наркозависимия Лазар край железопътни коловози в София. Така започва нощта на 9 срещу 10 ноември 2019 г. - 30 години след падането на Берлинската стена и смяната на режима в България. Три екипа от полицаи патрулират из улиците на София и вършат работата си така, както смятат за правилно, като същевременно са изправени пред предизвикателствата, породени от съвременната българска действителност.

Официален трейлър на "В кръг" гледайте тук.

Световната премиера на драмата "В кръг", с участието на Иван Бърнев, Асен Блатечки, Стоян Дойчев, Васил Василев-Зуека и Стефан Денолюбов, беше именно на фестивала в Сараево. Филмът на Стефан Командарев излиза в българските кина през ноември.

Ирини Жамбонас завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1994 г. След това започва работа в Малък градски театър "Зад канала", играе и на сцената на Театър 199. Носителка е на награда "Аскеер" за поддържаща женска роля. 

Първият филм, в който участва, е превърналият се култов и скандален "Маргарит и Маргарита". Ирини Жамбонас играе също във филма "Посоки" (2017) на Стефан Командарев, режисьор на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".