"...Всички мъже, минали през ума и тялото ти, бяха застинали неподвижни в миналото като дървета през зимата – голи, но скучни. Аз влязох с взлом, но не защото съм груб и не защото съм бил подвластен на някакви сексуални фантазии, а защото знаех, че ти ме очакваш. Знаех го, защото съм те чувал да се молиш в тъмното за мен.
Ето ме.
Твоята сбъдната молитва."

„Аз съм в другото такси“ е книга за любовта, за всичките ѝ форми, превъплъщения и предизвикателства на поета Добромир Банев. Той създава кратка проза, която притежава красотата, проникновението, стилистиката и въздействието, които сме свикнали да очакваме от стиховете му, и същевременно предлага наблюдения, случки, ситуации и прозрения за любовта.

Без любовта ние просто съществуваме. Забързаният град е фон, където можем да разкрием чувствата си пред другия, а леглото – място, в което делим тишината. Времето не съществува. Махалото на часовника отмерва разстоянието между страха и нуждата да обичаме.

Това е книга, която със сигурност ще държите на нощното си шкафче. Страници, които ще прелиствате където и да сте – дори в таксито, когато пътувате към някое обичайно място. За да установите, че в клишето няма нищо лошо. Рутината да се обичаме е най-невероятното нещо на света.

„Аз съм в другото такси“ е шестата книга на Добромир Банев след две самостоятелни и три в партньорство с Маргарита Петкова. Шест е число на любовта и според нумерологията, така че по-скоро става дума за поредната „нарочност“ на съдбата, в чиито закономерности авторът често споделя, че вярва. За разлика от досегашните му книги, в тази няма поезия – не и в нейния обичаен смисъл. Писателят е събрал на едно място кратка проза, която може да се възприема като дневник не само за преживяното, но и за онова, което мечтаем да ни се случи. 

Снимка: ИК \"Персей\"

За прекрасната стилистика на книгата принос има и фотографът Ивелина Чолакова. Нейните снимки са своеобразен декор за историите, които разказва авторът.

Премиерата на „Аз съм в другото такси“ (Издателска къща „Персей“) ще се състои на 13 февруари от 18.30 часа в зала „Силует“ на хотел „Маринела“. Входът е свободен, а Добромир Банев с усмивка обещава да раздава автографи, докато му свърши химикалката.